Hlavní obsah

Basketbalistky si užily explozi radosti

BRNO

Doslova explozi radosti hráček Brna způsobil závěrečný hvizd finálového utkání Euroligy. Domácí basketbalistky si nadšeně užívaly pocit vítězek. "Cítím strašnou radost i úlevu," říkala asi za všechny kapitánka Hana Machová. "Nic lepšího než takové vítězství nemohu s basketem prožít," prohlašovala hrdinka finále Nykesha Salesová.

Článek

Na dekorování vítězů přišla, stejně jako její spoluhráčky už se šampaňským v ruce, a nadšeně se usmívající pak všechny přebíraly zlaté medaile. Krátce přes 20. hodinou pak Brňanky zvedly nad hlavu bronzový pohár pro vítězky Euroligy a zazněla česká hymna, kterou zpívalo celé družstvo společně s diváky v hale.

Bezradné Rusky

Za zvuků písně, kterou skupina Queen navěky oslavila vítěze, pak Machová na ramenou spoluhráček, zvládla tradiční rituál odstřižení síťky z koše. "Rozhodla naše výborná obrana a hodně podstatné bylo, že se nám perfektním vstupem do utkání povedlo Samaru přece jen vyvést z pohody. Nervozita pak byla spíš na straně soupeřek," líčila během stříkání šampaňského na všechny strany Eva Vítečková. "Ke konci se mi zdály už bezradné, byla na nich patrné rozčarování, zřejmě i z toho že za celý zápas nevedly," připustila v objetí s fanoušky Machová.

Finále se hrálo v brněnské režii. "Trenéři nám radili, ať na ně vlítneme a zafungovalo to výborně. Zvládly jsme lépe doskok, dařilo se udržet na uzdě jejich pivotky a když v poslední čtvrtině začala úřadovat Salesová, už to bylo vlastně jednoduché," usmívala se Machová. "Salesová si ke konci začala ohromně věřit," chválila americkou spoluhráčku i Jana Veselá. "Najednou jsem cítila herní euforii a věděla, že to dobře rozehrané utkání nepustíme. Povedla se nám skvělá věc," jásala Salesová.

Publikum je drželo v transu

Hráčky se dočkaly mohutného aplausu od diváků. "Publikum byl nezbytný článek naší hry, mohli jsme se na ně spolehnout," těšilo Machovou. "Moc nám pomáhala podpora diváků, byli super a drželi nás celé utkání doslova v transu," přiznala pivotka Petra Kulichová. "Lidem patří obrovský dík, ohromně nám pomáhali a jejich fandění nám správně zvedalo adrenalin," říkala i Veselá.

Scénář oslav euroligového triumfu se rodil hodně hekticky. "Nic jsme dopředu raději nepřipravovaly, ale nesmíme si teď nechat ujít příležitost na oslavu," říkala Machová. "Určitě půjdeme na slavnostní raut, a pak vyrazíme někam do města, kde se dá jásat a třeba i tančit, pokud budou síly," uvažovala Kulichová. "Přes zápasem jsem se krásně vyspala, takže teď to můžeme protáhnout až do rána," mínila Veselá.

Reklama

Související témata: