Hlavní obsah

S basketbalovým Final Four startuje i hra miliónů

PRAHA

Se startem finále Evropské ligy basketbalistů, které od pátku hostí pražská Sazka Arena, se roztáčí také hra miliónů a zajímavých čísel. Král evropského klubového basketbalu sice nemůže pomýšlet na tak vysoké příjmy jako například vítěz fotbalové Ligy mistrů, přesto se v Praze bude hrát o zajímavé finance.

Článek

Celkový triumf přinese týmu údajně prémii ve výši tří miliónů eur (asi 85 miliónů korun). Například Liverpool, který loni zvítězil ve fotbalové Lize mistrů, si jen za výhru ve finále přišel na 6,5 miliónu eur (asi 185 miliónů korun) a celkově v loňské úspěšné sezoně vydělal 17,3 miliónu eur (asi 491 miliónů korun).

Společnost Česká sportovní, která pražské Final Four organizuje, prý na víkendovou akci vynaložila 80 miliónů korun, a věří, že se pořádání velkého podniku na hospodaření firmy neprojeví negativně. "Myslíme, že by pro nás Final Four mělo být ziskovou akcí," řekl Tomáš Petera, šéf České sportovní, která má zkušenosti například s pořádáním špičkového atletického mítinku ve Vítkovicích Zlatá Tretra. Celkové náklady na finále Evropské ligy se prý vyšplhají až na čtvrt miliardy korun.

Několik primátů

Do Prahy se kvalifikovaly zámožné kluby. Roční rozpočet CSKA Moskva a Maccabi Tel Aviv prý dosahuje do výše 25 miliónů eur (asi 710 miliónů korun), Tau Ceramica a Barcelona se musejí "spokojit" se sumou o pět miliónů eur nižší. Nejbohatší český klub Nymburk ročně hospodaří údajně s 45 milióny korun. Fotbalová Sparta pro porovnání na rok potřebuje částku kolem 300 miliónů korun, což není ani polovina rozpočtu elitních evropských basketbalových klubů.

Pražské Final Four se může pyšnit několika primáty. Poprvé v historii půjdou přímé přenosy do pěti kontinentů, jejich vysílání bude zajišťovat 27 televizních štábů a sledovat je mohou diváci ve 120 zemích na celém světě. Tak velké pokrytí ještě žádný basketbalový klubový zápas v Evropě neměl.

Vstupenky, které se prodávaly v balíčcích v cenových relacích od 2300 do 42.000 korun, si koupili basketbaloví fanoušci ze 42 zemí celého světa. V Sazka Areně se čeká, že zahraniční diváci budou tvořit 90 procent z celkové návštěvy. Nejvíc fanoušků, přes pět tisíc, má v Praze povzbuzovat izraelský Maccabi Tel Aviv. Pořadatelé zaznamenali 900 žádostí novinářů o akreditace, vyhověli asi polovině z nich.

Reklama

Související témata: