Hlavní obsah

Norsko - Chorvatsko 28:25 PPNorští házenkáři si zahrají finále MS proti domácí Francii

Paříž

Házenkáři Francie se ve finále světového šampionátu utkají s týmem Norska, který si tak zajistil první medaili v historii. V dramatickém druhém semifinále zvítězilo Norsko nad Chorvatskem 28:25 po prodloužení a v neděli se pokusí v Paříži zaskočit i favorizované domácí obhájce titulu. Chorvatsko se o bronz utká v sobotu se Slovinskem.

Článek

Do zápasu, který rozhodovala česká dvojice Horáček, Novotný, vstoupili lépe Chorvati a ve 12. minutě vedli 4:1. Seveřanům se ale postupně začaly dařit rychlé protiútoky, vyrovnali a v závěru poločasu si čtyřbrankovou šňůrou vypracovali náskok 11:8.

Chorvatsko po změně stran otočilo na 18:16 a Norové navíc v tu dobu neproměnili ani třetí sedmimetrový hod v utkání. Přesto znovu vyrovnali, pět minut před koncem druhé půle ale Chorvatsko vedlo 22:20 a mířilo za postupem.

Pak se ale chorvatští střelci odmlčeli a nechali soupeře vyrovnat. Sekundu před koncem mohl ze sedmičky rozhodnout Horvat, jenže norský brankář Bergerud jeho střelu chytil.

I v nastavené desetiminutovce začalo lépe Chorvatsko, které usilovalo o pátý postup do finále MS, ale dvoubrankový náskok jeho hráči neudrželi. Poslední tři góly zápasu dali Norové, jejichž nejlepším výsledkem na mistrovství světa dosud bylo šesté místo z roku 1958.

Mistrovství světa házenkářů v Paříži - semifinále:
Norsko - Chorvatsko 28:25 po prodl. (22:22, 12:10)
Nejvíce branek: Myrhol 6, Björnsen 5, Sagosen a Tangen po 4 - Horvat 6/3, Mamič 5, Stepančič 4. Rozhodčí: Horáček, Novotný (oba ČR).

Reklama

Související témata: