Hlavní obsah

Volejbalistům se prohrou v Maďarsku vzdálil přímý postup na ME

SZOMBATHELY

Českým volejbalistům se výrazně vzdálil přímý postup na mistrovství Evropy. V Szombathely podlehli domácímu Maďarsku 1:3 a ve čtvrtém ze šesti kvalifikačních zápasů utrpěli druhou porážku. V tabulce skupiny B tak klesli za svého dnešního přemožitele, kterého přitom před týdnem ve Svitavách zdolali bez ztráty setu. Postupové trumfy zatím drží v rukou Slováci.

Článek

Právě na jejich půdě české trápení v kvalifikaci začalo a proti slovenskému týmu ji reprezentanti za dva týdny v Ostravě zakončí. Mezitím v Plzni přivítají Dánsko. Naději mají svěřenci Igora Prieložného stále i na první místo, pokud by byli druzí, pokračovali by v zářijové baráži ve dvojzápase s druhým týmem ze skupiny C (Bulharsko, Německo, Lotyšsko, Rumunsko). K tomu však potřebují oba zbývající zápasy vyhrát.

"Skutečnost je taková, že to nemáme ve svých rukou. Musíme doufat, že nám někdo pomůže," řekl ČTK Prieložný, který s takovou situací ve skupině nepočítal. "Myslel jsem si, že dnešní i oba zbývající domácí zápasy vyhrajeme. Dnes jsme měli zápas dovést minimálně do pátého setu, protože od třetího byl v našich rukou, ale v koncovce jsme udělali chyby," řekl.

Maďaři začali velkým náporem na servisu a díky němu se dostali do vedení 2:0 na sety. "Oproti Svitavám to bylo přesně naopak, Maďaři dobře podávali a my slabě," řekl Prieložný. Zlepšení přišlo po dvojstřídání Štokra s Boulou od třetí sady, ale navzdory vysokému vedení 20:13 se změnil set v drama. Nakonec jej Češi ukončili se štěstím až po čtvrtém setbolu.

I pak měli hosté mírně navrch, ale z míry je v závěru vyvedl chybný výrok sudího, což prokázal i televizní záznam, a poškozený smečař Marek Novotný vzápětí přidal druhou chybu. Maďaři šanci využili a po zablokování Pláteníka zápas ukončili. "V koncovce přišly tři naše chyby - aut, anténka a přešlap. Byl to ustrašený výkon," dodal kriticky slovenský kouč.

Na mistrovství Evropy čeští volejbalisté naposledy chyběli před sedmnácti lety, k jejich nejlepším výsledkům z poslední doby patří dvě čtvrtá místa z Vídně 1999 a Ostravy 2001.

Maďarsko - Česká republika 3:1 (18, 19, -26, 23)
Rozhodčí: Raptis, Mirotheos (oba Řec.). Čas: 110 min. Diváci: 400.
Sestava ČR: Zapletal, Pláteník, Lébl, J. Novotný, M. Novotný, Staněk, libero Obdržálek - Boula, Štokr, Baránek.
Tabulka skupiny B:
1. Slovensko43110:47
2. Maďarsko4319:77
3. Česko4227:76
4. Dánsko4044:124

Reklama

Související témata: