Hlavní obsah

V reprezentaci končím a těším se na extraligu, říká Holubec po návratu z ciziny

Liberec

Dva významné sportovní milníky zažívá v současné době dlouholetý volejbalový reprezentant Aleš Holubec. Na mistrovství Evropy v Polsku se podle svých slov rozloučil s národním týmem, ale zároveň se po jedenácti letech strávených v zahraničí vrátil do české extraligy. Chystá se na svoji premiéru v dresu Dukly Liberec. „Moc se těším na sezónu," svěřil se Holubec v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: eš, Sport.cz

Volejbalový reprezentant Aleš Holubec bude hrát českou nejvyšší soutěž.

Článek

Jak se ohlížíte za nedávným evropským šampionátem?

Po nevydařené kvalifikaci o postup na mistrovství světa počátkem léta jsme měli v hlavách, že se chceme pokusit o rehabilitaci na Evropě. Už na přístupu k přípravě bylo vidět, že jdeme za svým cílem. Pomohla nám základní skupina, kdy jsme se po vítězství nad Slovenskem uvolnili a do dalších zápasů jsme šli naplno. Sedmé místo na mistrovství Evropy má velkou hodnotu. Po sedmi sezónách, které nebyly nic extra, to konečně výsledkově bouchlo a dali jsme o sobě vědět.

Řadu let jste byl kapitánem reprezentace. Co je pravdy na tom, že jste se s ní rozloučil?

Už jsme to probírali před Evropou a věřím, že jsem od svých jedenadvaceti letech odevzdal za dvanáct sezón pro národní tým maximum. I loučení beru jako součást kariéry. Myslím, že proti Německu ve čtvrtfinále jsem odehrál poslední zápas. Nevím, co by se muselo stát, abych se na chvíli vrátil třeba na nějakou kvalifikaci. Celkově ale mám za to, že co týče středových hráčů, tak můj odchod tým nepálí. V reprezentaci jsou dostatečně kvalitní hráči z české ligy i ze zahraničí.

Přeorientoval jste se už po jedenáctiletém působení ve Francii a Belgii na české volejbalové prostředí?

Extraliga se za poslední dva tři roky hodně zvedla a speciálně letos do ní přichází spousta zkušených kluků i z ciziny. Do Liberce přišel se mnou i Jirka Štokr, a když to viděli v ostatních silných klubech, tak na zareagovali také posilami. Očekávám velmi vysokou úroveň soutěže.

Dukla Liberec by měla patřit k favoritům...

Myslím si ale, že do toho budou chtít hodně mluvit i České Budějovice, Karlovarsko a Kladno. Jdeme do sezóny s pokorou. Důležité je, abychom se udrželi zdravotně a abychom byli všichni fit. Máme čtrnáct hráčů v kádru. Trenér nás bude moc prostřídat podle formy.

Jak se váš návrat do extraligy promítá i do mimosportovního života?

Ve Francii se člověk soustředil jen na volejbal a ostatní věci kolem řešit nemusel. Byl jsem zvyklý na tamní prostředí. V Česku je rozdělení volného času trošku jiné. Ale posun vidím u syna Adámka, který je ve školce nadšený. Takže i po této stránce vnímám návrat jako dobrý krok.

Reklama

Související témata: