Hlavní obsah

Basketbalisté porazili na úvod kvalifikace ME Belgii

OPAVA

Čeští basketbalisté vstoupili vítězně do bojů o účast na mistrovství Evropy v roce 2007. Ve čtvrtečním utkání kvalifikační skupiny C porazili Belgii 85:67 po poločase 42:36. V neděli nastoupí svěřenci Zdeňka Hummela k druhému zápasu v Maďarsku, které dnes prohrálo s Ruskem 62:82. Herně i střelecky se v utkání v Opavě zaskvěla největší česká hvězda Jiří Welsch, jenž výhru podpořil 31 body.

Článek

Člen kádru účastníka NBA z Dallasu Mbenga nepřivedl belgický tým na "popravu", jak kdekdo předpokládal. Papírový outsider celé kvalifikační skupiny zarazil český nástup organizovanou hrou pod vlastním košem. Domácí neměli zápas zdaleka pod kontrolou i proto, že soupeř je trápil vysoce efektivní střelbou z pole. Díky ní byl chvílemi dokonce v těsném vedení. Český celek nastartovaly v závěru úvodní čtvrtiny až trojky Beneše a Welsche, který svou střeleckou jistotou vedl tým za povinným vítězstvím.

Právě Welsch ve druhé čtvrtině začal rozevírat nůžky bodového rozdílu mezi oběma celky. Belgičanům přece jen docházela počáteční koncentrace. Pod větším tlakem české obrany častěji ztráceli míče a soupeř to využil k navýšení vedení až o osm bodů. Rozhodující trhák však Hummelův výběr předvedl teprve v nástupu do třetí desetiminutovky. Češi ovládli útočný doskok, rychleji kombinovali a během chvilky utekli na 51:39.

I když Belgičané si postupně stále více dávali pozor na Welsche, jeho roli přebírali Starosta s Bartoněm. Narůstající manko se hosté pokoušeli likvidovat nepřipravenou střelbou a to byla voda na český mlýn. Belgii nespasil ani přechod na zónovou obranu. Domácí kontrolovali osmnáctibodový náskok, a i když nešetřili žádnou z opor, rozdíl v konečném skóre už nezvýšili.

Vítězství důležité pro psychiku

Kouč Hummel měl největší radost z toho, že jeho svěřenci zvládli vstup do kvalifikace. "Pro zdravé sebevědomí to je dobře. Teď nás čekají tři zápasy venku, pro psychiku to je důležité vítězství," řekl Hummel.

Za rozhodující faktor úspěchu označil pevnější obranu svého výběru. "Bránili jsme velmi dobře. Ve druhém poločase jsme navíc začali i velice dobře doskakovat a to bylo rozhodující. Přitom z doskakování Belgičanů jsme měli obavy, jsou v tom silní," uvedl Hummel.

Český trenér přiznal, že v první půlce se tým trápil s defenzivou soupeře. "Nedostávali jsme se do rychlého přechodu do útoku a měli jsme problémy s organizovanou obranou Belgičanů. Jakmile jsme hru zrychlili, hned to vypadalo jinak. Výkon byl dobrý. Opíráme se sice o Welsche a Bartoně, ale každý, kdo naskočil, zahrál dobře," prohlásil Hummel.

Belgický trenér Eddy Casteels litoval, že jeho výběr nemá takovou osobnost jako Česko v osobě Jiřího Welsche. "Takový hráč nám chybí. Říkal jsem to už před zápasem a průběh mě v tom utvrdil. S Welschem jsou Češi kompletnější tým," tvrdil Casteels. Připustil, že Belgie držela krok jen dvacet minut. "Pak jsme se dostávali do situací, které jsme nezvládali," dodal.

Kvalifikace ME basketbalistů - skupina C
Česko - Belgie 85:67 (21:20, 42:36, 63:51)
Nejvíce bodů: Welsch 31, Sokolovský 13, Bartoň 12 - Beghin 20, Moors 15, Van Dorpe 10. Rozhodčí: Ziemblicki (Pol.), Krause (Něm.), Vinasi (Rum.). Trestné hody: 40/21 - 32/16. Fauly: 22:20. Trojky: 11:4. Pět osobních chyb: 40. Hervelle (Belg.). Diváci: 1700.

Reklama

Související témata: