Hlavní obsah

ČR - Rakousko 35:21Čeští házenkáři v přípravě deklasovali Rakušany

Brno

Čeští házenkáři rozdrtili v generálce na mistrovství Evropy v Chorvatsku Rakousko 35:21. Reprezentanti předvedli v Brně proti dalšímu účastníkovi šampionátu hlavně v druhém poločase mimořádný výkon a navázali na páteční vítězství 26:23 z úvodního vzájemného přípravného duelu poblíž Vídně. Na výhře se výrazně podílel i brankář Tomáš Mrkva, který za 42 minut inkasoval jen 14 branek.

Článek

Zatímco v pátek v prvním ze dvou přípravných zápasů rozhodl český celek o výhře až díky povedené závěrečné pětiminutovce, v Brně od začátku kraloval a soupeře ani jednou nepustil do vedení.

"Odehráli jsme už velice kvalitní utkání v Rakousku a chtěli jsme na ten výkon navázat, v lepším případě ho ještě zlepšit. To se povedlo na víc než 100 procent, takže jedním slovem vynikající," řekl po utkání pro tvcom.cz Mrkva.

Reprezentanti si v úvodním dějství vytvořili místy až čtyřgólový náskok a jen kvůli několika neproměněným stoprocentním šancím nešli do kabin v pauze s vyšším rozdílem v zádech než 13:10.

Mrkva přiváděl Rakušany k šílenství

V české brance zářil Mrkva, který se dokonce blýskl i gólem přes celé hřiště. Po přestávce jeho skvělý výkon ještě gradoval a Rakušané nad jeho zákroky jen nevěřícně kroutili hlavami. Domácí soupeře nemilosrdně trestali z brejků a v 38. minutě vedli už o sedm gólů.

Mrkva ve 42. minutě přepustil místo mezi tyčemi Adamíkovi a český náskok dál narůstal. V polovině druhé půle proměnil únik Číp a zvýšil už na 25:15. Češi dohrávali závěr v naprosté exhibici a druhé dějství vyhráli o jedenáct branek, což brněnské publikum ocenilo minutovým skandovaným potleskem vestoje. Pět gólů vstřelil Jakub Hrstka.

"Myslím, že jsme hráli výborně i v prvním poločase, jen jsme zazdili pár stoprocentních šancí. Proto to bylo jen 13:10. Kdybychom čisté šance proměnili, vedli bychom už po poločase o sedm osm gólů. To se změnilo ve druhém poločase, kdy jsme šance proměnili. A obrana pracovala opravdu super," pochvaloval si Mrkva.

Reprezentanti si povedenou generálkou výrazně zvedli sebevědomí před začátkem evropského šampionátu. Po pondělním volnu se tým znovu sejde v úterý v Brně a na konci týdne již odcestuje na turnaj do Chorvatska. Konečnou šestnáctičlennou nominaci oznámí trenéři Jan Filip a Daniel Kubeš 11. ledna. Do mistrovství vstoupí jejich svěřenci 13. ledna proti Španělsku, dalšími soupeři ve skupině budou Dánsko a Maďarsko.

"Všichni do našeho systému super zapadli, každý věděl, co má dělat, a každý plnil to, co se od něj očekává. Když to přeneseme na mistrovství Evropy, tak uspějeme. Jedeme tam s cílem postoupit. Máme těžkou skupinu, ale s takovým výkonem, co jsme dnes předvedli, určitě nejsme bez šance," dodal Mrkva.

Přípravné utkání házenkářů v Brně:
ČR - Rakousko 35:21 (13:10)
Sestava a branky ČR: Mrkva 1, Adamík - Hrstka 5, Číp 4, Zdráhala 3/3, Šlachta, Petrovský, Mubenzem a Kasal po 3, Sviták, Kašpárek a Stehlík po 2, Bečvář, Horák, Kotrč a Zeman po 1, Sobol, Landa.
Nejvíce branek Rakouska: Weber 8/6. Rozhodčí: Manďák, Rudinský. Sedmimetrové hody: 3/3 - 7/6. Vyloučení: 4:2. ČK: 51. Zeman.

Reklama

Související témata: