Hlavní obsah

Fridrich vítězství v anketě o Florbalistu sezóny nečekal

PRAHA

Za nečekané označil útočník Milan Fridrich své vítězství v anketě Florbalista sezóny. Jako kapitán dovedl českého suveréna Tatran Střešovice po roční pauze opět na extraligový trůn a byl zvolen i nejužitečnějším hráčem nejvyšší soutěže. V příští sezóně má před sebou další výzvy a v roli kapitána i v české reprezentaci povede v prosinci tým do boje o medaili na mistrovství světa ve Finsku.

Článek

V anketě triumfoval Fridrich už v sezóně 2007/08, kdy vytvořil v play off rekord s 22 vstřelenými góly. "Předchozí vítězství bylo první a jedinečné, měl jsem tenkrát výbornou sezonu. Letos to bylo spíš o týmu. Cítím to tak, že jsem udělal hodně práce okolo týmu, a jsem rád, že si toho někteří lidi všimli," řekl v rozhovoru pro ČTK třicetiletý Fridrich.

V sezoně se dvakrát potýkal se zraněním, ve statistikách nebyl na nejvyšších místech. S prvenstvím proto nepočítal. "Bylo to nečekané. Po třicítce už jde spíš výkonnost dolů, hodně si toho vážím a užívám si to. Počítám, že nebudu na vrcholu už tak dlouho," podotkl lídr Střešovic.

Trošku výše než ocenění pro Florbalistu roku staví titul nejužitečnějšího hráče, kterého volí sami florbalisté. "Je dobré být u odborníků a trenérů hodně vysoko, ale hodně si vážím, že mi hlasy dali protihráči, případně i spoluhráči, protože se s nimi potkávám na hřišti. Jsem ale rád za jakoukoliv cenu a hodně mi pomohl tým, protože kdyby Tatran nezískal titul, tím pádem by nevynikl žádný jedinec," doplnil Fridrich.

Loni po osmiletém kralování Střešovic vyhrály extraligu Vítkovice, letos jim Tatran finálovou porážku oplatil a splnil tak svou misi. "Po loňské sezoně jsem zjistil, že mi ten pocit hodně chyběl, a celou sezonu jsme se snažili titul získat. Chtěl jsem pro to udělat víc i mimo hřiště, hodně mluvit s klukama, změnit normální věci. Užil jsem si to hodně psychicky, hodně také pracovně, ten pocit mi nikdo nevezme. Žádné moc velké oslavy neproběhly, byla jedna dvě menší, ale spíš to měl každý opravdu ten pocit v sobě," řekl Fridrich.

Tatran si vybojoval i účast na říjnovém Evropském poháru v Lotyšsku, ale odmítl ji z finančních důvodů. "Já bych měl asi stejně kvůli pracovní vytíženosti omluvenku, ale mrzí každý zápas dobré úrovně, o který přijdeme se Švédy, Finy nebo Švýcary. Ale chápu, že v současné finanční situaci to není nejdůležitější," okomentoval to Fridrich.

Věří, že si neúčast na Evropském poháru vynahradí za rok, kdy se má hrát jiným systémem s šesti účastníky, přičemž z elitní čtyřky zemí má být vždy pořádající země zastoupena dvěma kluby. "Věříme, že vyhrajeme titul a nebo se dostaneme do finále, zahrajeme si novou, věřím i prestižnější soutěž příští rok. Navíc by měla být i v České republice, to by měla být třešínka na dortu za to, že letos nejedeme," řekla opora Střešovic.

Sám se může soustředit na přípravu na prosincové mistrovství světa. "To je pro mě hlavní cíl. Možná mi to může pomoct v tom, že budu mít jediný vrchol do konce roku," podotkl Fridrich.

Poprvé startoval na světovém šampionátu v roce 2008 v Ostravě a Praze, kde Češi skončili čtvrtí. Ve Finsku se budou snažit přidat ke stříbru ze Švýcarska z roku 2004 další medaili. "Bylo naprosto úžasné, jakou jsme udělali na domácím mistrovství světa partu. Doufám, že se nám to opět podaří, protože to je základ úspěchu," dodal.

Reklama