Hlavní obsah

Druhý mečbol florbalistů: využijí švýcarské únavy?

HELSINKY

Jednu šanci na svoji historicky druhou medaili z mistrovství světa čeští florbalisté propásli, dnes od 12 hodin (živě na ČT 4) dostanou druhou. Ve hře je bronz, který si ale touží přivlastnit i Švýcaři. Stejný souboj se odehrál před dvěma lety na mistrovství světa v Praze, tehdy po porážce v prodloužení 4:5 před plnou O2 Arenou Češi smutnili.

Foto: ČFbU

Budou se takto čeští florbalisté radovat i dnes po zápase o bronz se Švýcarskem?

Článek

Dnes by mohli těžit z fyzické převahy. Švýcarské semifinále skončilo včera až před jedenáctou hodinou večer finského času, obhájci bronzu se navíc v dramatickém souboji se Švédy vydali ze všech sil. Na rozdíl od českého týmu, o jehož porážce bylo téměř jasno už čtvrt hodiny před koncem souboje s Finy.

„Jsou tam čtyři hodiny výhody pro nás, ale Švýcaři si z toho zápasu můžou vzít dobrý pocit, že Švédy trápili,“ upozorňuje Tomáš Sladký, jenž vsítil jediný semifinálový gól českého týmu. „Každopádně si na Švýcary strašně věříme. Náš cíl je medaile, tu musíme urvat za každou cenu,“ hlásí Sladký.

Jen sedm vítězství

Historická bilance pro český tým rozhodně nehraje. Sedm vítězství a 23 porážek. Ve skvělé formě navíc v Helsinkách hraje Matthias Hofbauer. „Má letos fantastickou sezónu. Ale my budeme hrát podobně jako proti Finům. Švýcaři nejsou tak důrazní a dobří na balónku, zkusíme chodit do brejků. To by na ně mělo platit,“ očekává reprezentační asistent Jan Vavrečka.

Přes vysokou porážku považují hráči semifinále s Finy za povzbuzení do boje o bronz. „Po zápase jsme z toho byli hodně špatní, ale máme o co hrát. Věřím, že síly najdeme, musíme předvést minimálně stejný výkon a ještě přitlačit v koncovce,“ spřádá plány kapitán Milan Fridrich.

Motivace je velká 

„Výkon proti Finům je dobrý odrazový můstek,“ tvrdí i kouč Tomáš Trnavský, který působí ve švýcarské nejvyšší soutěži v Grünenmattu. „Švýcaři budou hrát jako vždycky, uklidňovat hru a dlouze vzadu rozehrávat balónky, což nám může trochu brát vítr z plachet,“ tuší trenér a zvažuje, že by během zápasu stáhnul sestavu na dvě pětky.

O motivaci v souboji zklamaných čeští hráči mít nouzi rozhodně nebudou. „Je to pořád medaile a pro poraženého nebude. Motivaci máme velkou,“ říká za všechny obránce Aleš Jakůbek. „Přece to teď nezabalíme,“ přitakává forvard Radek Sikora.

Reklama

Související témata: