Hlavní obsah

Podezření ve florbalu: podivné sázky na extraligu

PRAHA

Vedení České florbalové unie informovala v průběhu neděle sázková kancelář Fortuna o vysoce podezřelých sázkách, které byly v extrémní výši a také velice zvláštním způsobem vsazeny na vítězství hostujícího Liberce v utkání SSK Future – FBC Liberec. Výše, způsoby sázek a také výsledek utkání by mohl znamenat, že se výsledek zápasu snažil někdo ovlivnit.

Foto: Sport.cz

Hole českých florbalistů

Článek

Podobné, velice podezřelé sázky, zaznamenaly i další sázkové kanceláře. Dle vlastní praxe Fortuna kontaktovala před utkáním i vedení klubu SSK Future a o situaci jej informovala. Ve zmiňovaném utkání nakonec opravdu zvítězil Liberec a okolnosti tohoto utkání nyní čeká vyšetřování.

Podle dostupných informací se náběr sázek na zmíněné utkání v rámci Fortuna Extraligy opravdu vymykal všem zvyklostem, různé zdroje potvrzují vklad téměř půl milionu korun. Česká florbalová unie nyní bude spolu se sázkovými kancelářemi maximálně spolupracovat, tak, aby se podařilo zjistit všechny okolnosti těchto sázek. Celý případ se bude důkladně šetřit, připravuje se i trestní oznámení.

„Jsme s Fortunou domluveni, že pokud zaregistrují podezřelé sázky na nějaké florbalové utkání, budou nás informovat,“ uvedl prezident České florbalové unie Filip Šuman. „Již v minulosti byly případy, kdy se na některá utkání objevily z pohledu sázkových kanceláří ne zcela obvyklé sázky, ale zatím nikdy se podezření nepotvrdilo a utkání naopak často dopadla obráceně, než bylo vsazeno. Navíc nikdy se ani vzdáleně objem sázek neblížil tomuto utkání. Toto je první případ, který je okolnostmi sázek absolutně výjimečný a my jsme připraveni jej také naprosto výjimečným způsobem řešit,“ nastínil, jak se bude dále postupovat.

"Ostatní sporty nás upozorňovaly, že až se florbal stane sledovaným sportem, problémy se sázkami se u nás mohou objevit. My ale nechceme, aby se tento problém ve florbale usadil a proto s tímto prvním případem chceme jít odvážně na veřejnost. Chceme jasně vyslat signál, že pokud sázkové kanceláře označí nějaký zápas za podezřelý, budeme jej intenzivně řešit," pokračuje Šuman.

Delegát utkání Radek Hora doplnil, jaké kroky byly podniknuty před utkáním: „Dle dohody jsem na podezření před utkáním jasně upozornil trenéra a kapitána SSK Future. Popsal jsem jim situaci a zdůraznil, že právě oni svým výkonem a přístupem k utkání mohou vyvrátit jakékoliv podezření. Navíc jsem upozornil pořadatele na absolutní nutnost splnit povinnost z utkání pořídit videozáznam, tak aby byl následně k dispozici, pokud by bylo potřebné utkání zpětně posuzovat“.

Prozatím bude zahájeno vnitřní disciplinární řízení a vedení florbalu poskytne sázkovým kancelářím plnou součinnost ve spolupráci s Policií ČR při trestním oznámení. "Jsem velice rád, že vedení oddílu SSK Future dalo jasně najevo, že budou při vyšetřování plně spolupracovat, protože si uvědomují, že je potřeba celou událost co nejrychleji vyšetřit," doplnil šéf svazu Šuman.

Reklama