Hlavní obsah

Laik si musí myslet, že to bylo koupené, zlobí se šéf ostravských florbalistů

PRAHA

Obrat, na který se bude ještě dlouho vzpomínat, vynesl střešovickým florbalistům čtrnáctý titul. Jejich zkušenosti z finálových bitev a neutuchající víra v triumf slavily další úspěch. Jenže v Ostravě se s výsledkem pátého finále těžko smiřují. Jsou přesvědčeni, že nerozhodly výkony na hřišti, ale rozhodčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zklamaní florbalisté Ostravy po finále s Tatranem

Článek

I den po zápase, který Tatran otočil z 3:8 na 9:8, byl generální manažer FBC Remedicum Ostrava Rolf Franke pořádně nazlobený. „Neumím si vysvětlit, že sudí, kteří pískají na mezinárodní úrovni, dokáží zápas takhle pokazit. Rád bych věřil, že neumějí pískat a nebylo v tom nic jiného, dělám kolem florbalu patnáct let, ale tohle jsem neviděl,“ čertí se Franke.

Od poloviny zápasu, kdy začal obrat Tatranu, byl poměr vyloučených 1:5. „To bylo utkání hrané v podstatě v rukavičkách, nemuseli udělit žádný trest. Tam nebyla žádná nevraživost, nic zákeřného jako v sériích před pěti lety, kdy se to skoro rvalo,“ srovnává. „Přesilovka je ve florbale velká zbraň, Tatran je umí a když je spojí s power play, těžko se s tím něco dělá,“ říká Franke.

Podporu měl i z Prahy

Zápas si promítl ještě jednou ze záznamu, pročítal internetové diskuze i zprávy, co mu chodily. „I z Prahy mi jich přišlo dost a v podstatě všechny mi dávaly za pravdu. Laik si musí myslet, že to bylo koupené, protože tomu se fakt těžko věří. Nastrkáme do florbalu sedm miliónů, děláme soustředění na hotelu a pak se stane tohle. Jak to mám těm klukům vysvětlit,“ zlobí se.

Nelíbilo se mu zejména vyloučení Daniše za bránění ve hře, puštění podobných zákroků na druhé straně a posouzení rozhodujícího momentu zápasu, gólu Milana Garčara v prodloužení. „Tam bylo jasné držení hole, za to se dávají dvě minuty,“ tvrdí.

Pískali ti nejlepší

Rozhodující zápas přitom řídili zkušení bratři Bartoškové, kteří pískali i finále mistrovství světa žen. „Na první dvě finále jsme nasadili mladé rozhodčí, aby získali zkušenosti do budoucna, na ta další nejlepší dvojice, co máme,“ říká šéf komise rozhodčích České florbalové unie Radek Hora. „A páté finále z mého pohledu celkově neovlivnili, i když některé zákroky byly sporné. Ale vyhodnocení všech finálových zápasů u videa teprve proběhne,“ vysvětluje.

„Každopádně Ostrava může podat podnět buď k disciplinární komisi, pokud bude mít podezření, že byl zápas záměrně ovlivněný, nebo ke komisi rozhodčích,“ popisuje Hora. Ale Ostrava žádný oficiální protest nechystá. „To nemá smysl, byl by to můj zabitý čas a moje nervy. Viděla to celá republika v televizi a nevěřím, že by je unie nějak trestala,“ reaguje Franke.

Skružný: Jsou to hloupé řeči

K názoru, že rozhodčí nebyli rozhodujícím faktorem finále, se přiklání i bývalý reprezentační kouč a nyní trenér Liberce Zdeněk Skružný. „Nezdálo se mi vyloučení (Daniše), z něhož Tatran snížil na 5:8, ale ostatní výroky byly podle mě správné. Určitě si nemyslím, že by rozhodčí Střešovice k titulu dotlačili, to jsou jen takové hloupé řeči,“ domnívá se.

„Takové obraty jsme viděli i ve finále mistrovství světa, to je florbal. Musí na ně být dva – tým, co to nezabalí a hraje na hraně rizika, a druhý tým, co si nevěří a bojí se vítězství,“ dodává zkušený kouč.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.