Hlavní obsah

VIDEO: Gólmany před beruškami neochrání ani vycpávky a golfové rukavice

Curych

Klečet na zemi a chytat letící míčky se někomu může zdát jako relativně bezbolestná práce. Není. Pohled na vysvlečeného florbalového gólmana by vám podal důkaz o tom, kolik tvrdých střel na něj během zápasu šlo. I když se vybavení brankářů za poslední roky zlepšilo.

Trénink české florbalové reprezentaceVideo: Michal Osoba (Curych), Sport.cz

 
Článek

Jenže kupředu jde i konstrukce míčků. Cílem je, aby byly tvrdší a co nejvíc se vlastnostmi blížily hokejovým pukům. „Teď jsou dělané z nějakých dvojitých vrstev, aby létaly rychleji. A to není pro brankáře nic příjemného,“ vypráví gólman David Rytych.

Potřebuje mít cit

Dlouhá léta chytal bez rukavic, teď už holé ruce prudkým střelám nevystavuje. „Když jsem přišel do Finska, celá liga chytala v rukavicích. Ve Švédsku je to tak půl na půl, ale na tréninky si gólmani rukavice berou,“ říká Rytych. Jeho kolega v brankovišti při mistrovství světa Tomáš Kafka ale s holýma rukama odchytá i tréninky.

Firmy vyrábějí speciální florbalové rukavice, ale Rytych má svoji vychytávku, na zápasy nosí rukavice golfové. „Ve Švédsku je to celkem obvyklé. Jsou hodně lehké a máte v tom větší cit. Je důležité, abyste ten balónek cítili,“ vysvětluje gólman Helsingborgu.

Balónek kousek od oka

Nestandardní má i brankářskou helmu, místo florbalové mřížky zvolil hokejovou. Z bezpečnostních důvodů. „V Helsingborgu jsem měl zezačátku jen tu florbalovou, kde jsou větší prostory. A při jedné střele se mi zasekl balónek kousíček od oka. Tak jsem nechtěl riskovat,“ popisuje. Vždyť balónky lítají rychlostí až přes 200 kilometrů za hodinu, neoficiální světový rekord je 205 km/h!

Proto jsou brankáři dnes na první pohled oplácanější, pod dres si berou víc vrstev. „Mám silnější vycpávky, nejhorší jsou tréninky, kdy na vás jde spousta střel, to bolí. Berušek pak má člověk dost,“ popisuje florbalovým termínem pro drobné podlitiny způsobené balónky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.