Hlavní obsah

Blanický rytíř Cepek se rozloučí před rekordní návštěvou. Nohy se budou klepat všem, ví

Praha

Jako blanický rytíř přešel z lavičky na hřiště a v extraligovém semifinále pomohl florbalistům Chodova k obratu z 0:2 na 4:2 na zápasy a historickému vyřazení Tatranu Střešovice. I v Superfinále proti Vítkovicím je kouč reprezentace a rekordman v počtu zápasů za národní tým Radim Cepek připraven na dvojroli. V sobotu v pražské O2 areně bude bitvu o titul sledovat přes 9000 diváků, nejvíce v historii extraligy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Radim Cepek v sobotu absolvuje svůj poslední extraligový zápas.

Článek

Už máte jasno, zda proti Vítkovicím nastoupíte?

Budu hrát a tímto utkáním ukončím dlouholetou kariéru.

Je pro vás těžké oddělit to, co je dobré pro tým, a touhu rozloučit se triumfem?

To už je dávno pryč, že bych si chtěl něco užívat. Cílem je pomoct týmu.

To se v semifinále zjevně povedlo, váš příchod se zdál být klíčovým.

Neříkám klíčový, ale pomohl. Byl to možná takový malý impulz, který nám pomohl zlomit Tatran. Od té doby bylo vidět na klucích, že mají neskutečnou sebedůvěru a jsou v laufu.

Měl jste osobně zvýšenou motivaci? V Tatranu jste dlouho působil a sbíral tituly…

Strašně mě hnalo dopředu Tatran porazit a ukázat, že i jiné kluby dokážou být tak silné. Znám jejich mentalitu, věděl jsem, jak budou připravení a jak k tomu budou přistupovat.

Hlavního soka jste z cesty odstranili, nebojíte se teď u hráčů uspokojení?

Na poradě jsem klukům vyprávěl historku, jak jsem dvakrát nečekaně postoupil do finále, jednou s reprezentací na mistrovství světa a jednou ve Švýcarsku s Rychenbergem, a to uspokojení bylo tak velikánské, že jsme na zlato nedosáhli. Je důležité teď spadnout na zem.

Jak se teď do tréninků zapojujete vy? Absolvujete všechny?

Ne, musím kluky trénovat! To nejde, že se najednou zvednu a budu s nimi běhat. Musejí mít perfektní přípravu, to je priorita. Bude to tak, že si s nimi chvíli pinknu během tréninku nebo si pak půjdu někam zaběhat. Už jsem dost starý, abych věděl, co moje tělo potřebuje.

Přijde vám tahle sezóna jako Cepkův rok? Převzal jste reprezentaci, Chodov jste dovedl do Superfinále…

Měl jsem i v osobním životě spoustu problémů, takže bych to tak neviděl. Ale každý úspěch nabíjí a tenhle týden bude něco úžasného.

Takhle nějak jste si to vysnil, když jste po návratu ze Švýcarska možná trochu nečekaně zamířil do Chodova?

Já se vracel, protože jsem chtěl pomoct českému florbalu. V Tatranu to funguje, jsou florbalová velmoc u nás. Mým cílem bylo pozvednout další tým, aby mu šlapal na paty a tím se zvedala i kvalita Tatranu.

Pamatujete začátky florbalu v tělocvičnách. Přijde vám neuvěřitelné, že teď na něj přijde okolo 10 tisíc diváků?

Já tomu věřil už loni. Byl jsem jedním z mála, kteří Superfinále přijali pozitivně, a jsem rád, že si to teď v hale užiju zespoda.

Jaké to pro hráče bude? Podobný zájem drtivá většina z nich dosud nepoznala…

Já tam hrál na mistrovství světa, když přišlo 14 000 lidí a jako kapitánovi se mi také rozklepala kolena. Celému týmu se o teď rozklepou, když tam lidi budou stát a skandovat. Ale s tím člověk musí počítat a připravit tým, aby ho to neovlivnilo.

Jsou Vítkovice ve výhodě? Superfinále hrály loni, zkušeností z vypjatých bitev mají daleko víc.

Určitě. Vítkovice jsou velkým favoritem, mají tým daleko zkušenější. Jsou vyzrálejší a my budeme bojovat stejně jako proti Tatranu. Zase jsme outsider, nikdo nás nepasoval do role týmu, který by postoupil do Superfinále, ale my se na něj zkusíme perfektně připravit.

Platí, že po zápase skončíte jako trenér Chodova a budete se věnovat naplno reprezentaci?

Platí, že jako hlavní trenér na Chodově stoprocentně dál nebudu fungovat. Teď jenom řešíme, v jaké roli tu budu dál působit.

Program sobotního Superfinále
15.00 ženy
Herbadent Praha – WOOW Vítkovice
18.00 muži (živě na ČT Sport)
WOOW Vítkovice – Pedro Perez Chodov

Reklama