Hlavní obsah

Herec nebo hráč? V Občanském průkazu byl básníkem a máničkou, přednost dostal florbal

Hamburk/Praha

Dlouhé vlasy, které si musel nechat narůst kvůli filmové roli, už Jakub Šárka dávno shodil, na juniorském mistrovství světa ve florbale za ním vlaje podstatně kratší hříva. Humorné narážky na své účinkování v úspěšné hořké komedii Občanský průkaz ale slýchá nejen v reprezentační kabině dodnes.

Foto: ČFbU

Florbalista Jakub Šárka.

Článek

Mladým básníkem Adamem Kovandou se ve filmu režiséra Ondřeje Trojana stal náhodou. „Ve škole rozdávali letáčky, že se koná konkurz. Kamarád tam nechtěl jít sám, tak mě vzal s sebou,“ popisuje Šárka, jak dostal jednu z hlavních rolí ve snímku o dospívání čtveřice kamarádů v 70. letech.

Objevil se i v reklamě

„Byla to obrovská zkušenost, tohle člověk neprožije každý den,“ vzpomíná na tři roky staré natáčení čerstvě devatenáctiletý florbalista.

Velká herecká premiéra pro něj zřejmě byla i derniérou. „Občas na nějaký konkurz zajdu a objevil jsem se i v jedné reklamě. Ale nechtěl bych se živit herectvím, ani ho nehodlám studovat,“ ujišťuje Šárka.

Před kamerou to byl šok

Přednost dostal florbal, v němž se probojoval na juniorský šampionát do Hamburku a vydatně pomohl seniorskému týmu Bohemians k záchraně v extralize. „Když dřete, tak se ve florbale prosadíte. V herectví je to složitější, potřebujete i talent a něčím zaujmout a odlišit se, to natrénovat nejde,“ srovnává dva odlišné světy.

Nervozita ho ale nepotkala při debutu na šampionátu ani na filmovém place. „Před kamerou to byl spíš takový šok, když jsem jako patnáctiletý kluk měl všude kolem sebe kamery a asi 120 lidí spoléhalo na to, že správně řeknu, co mám,“ vybavuje si talentovaný útočník, jehož v Hamburku čeká sobotní semifinále proti Švédsku.

Reklama

Související témata: