Hlavní obsah

Florbalisté mají v nominaci dvanáct majitelů bronzu z minulého MS

Praha

Trenér českých florbalistů Radim Cepek zařadil do konečné nominace na prosincový světový šampionát v Rize dvanáct majitelů bronzové medaile z minulého mistrovství světa. Nechybí mezi nimi osmatřicetiletý brankář Tomáš Kafka z Tatranu Střešovice, který se chystá už na deváté MS a má ve sbírce všechny tři české medaile. Turnaj v Rize se odehraje od 3. do 11. prosince a Češi v základní skupině narazí na Norsko, Lotyšsko a Švédsko.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Trenér Radim Cepek udílí pokyny Tomu Ondruškovi v zápase proti Norsku.

Článek

Vedle Kafky byli na předloňském šampionátu také obránci Jan Jelínek, Tomáš Sýkora, Patrik Suchánek a Lukáš Veltšmíd a útočníci Jiří Curney, Patrik Dóža, Matěj Jendrišák, Tom Ondrušek, Tomáš Sladký, Martin Tokoš a Milan Tomašík.

"Obhajoba to bude těžká a čeká nás velice náročné mistrovství světa. Předtím jsme byli v roli, kdy jsme chtěli vrátit český tým do elitní čtyřky, což bylo psychicky náročné. Ale už mohu potvrdit, že obhajoba je ještě náročnější," uvedl Cepek v tiskové zprávě Českého florbalu.

Na první šampionát se naopak těší šestice hráčů včetně osmnáctiletého Ondřeje Němečka a o rok staršího Marka Beneše. Vedle talentů Tatranu Střešovice se chystají na premiéru brankář Lukáš Souček, zadák Daniel Šešulka a útočníci Martin Koutný a Marek Matejčík.

"Marka Beneše jsem si vyhlédl už na posledním juniorském šampionátu a stoprocentně si to zaslouží. Stejně tak i Ondřej Němeček, jehož čtení hry i vyzrálost převyšuje juniorskou kategorii. Dlouhodobě dokazují, že se neztratí ani mezi muži," řekl Cepek.

Ve výběru šest krajánků ze Švédska

Po pauze se vrací na MS obránce Petr Kološ a útočník Daniel Šebek, kteří byli před čtyřmi roky v Bernu a Curychu, kde Češi skončili až na sedmém místě. Šebek byl v roce 2010 u bronzu v Helsinkách, kde nechyběli také Kafka, Jelínek, Jendrišák, Sladký a Tomašík.

Vedle 12 hráčů z domácí superligy je v kádru šest krajánků ze Švédska a dva ze Švýcarska. "Matěj Jendrišák je naše největší síla v útoku, což dokazuje v každém utkání," uvedl Cepek.

Třicetiletý Sladký z druholigového švédského Alingsasu má na kontě už 122 reprezentačních startů a bude na šampionátu útočit na český historický rekord, který drží se 127 zápasy Cepek.

Brankáři Kafka a Souček dostali přednost před osmnáctiletým Danielem Mückem z Chodova. Kafka je jediným majitelem všech tří medailí českých florbalistů v historii, má ve sbírce i stříbro z roku 2004 z Curychu.

"Pořád v české konkurenci patří k nejlepším brankářům. Na mistrovství se navíc dokáže připravit jinak a mnohem lépe než na Euro Floorball Tour. Je to vidět i na jeho výkonech v důležitých superligových utkáních," řekl Cepek o Kafkovi, který spolu s Mückem byl na začátku listopadu na EFT ve Växjö, kde Češi prohráli se Švédskem 3:11, s Finskem 3:10 a se Švýcarskem 5:9.

Do kádru se nakonec nedostal útočník Ondřej Mikeš ze švédského Thorengruppenu, který teprve nedávno doléčil zranění kolena. "Bohužel není ještě zcela připraven na mezinárodní florbal, takže jsme nechtěli jeho i spoluhráče vystavovat zbytečnému psychickému tlaku," dodal Cepek.

Nominace českých florbalistů na MS v Rize (3.-11. listopadu):
Brankáři:
Tomáš Kafka (Tatran Střešovice)
Lukáš Souček (1. SC Vítkovice)
Obránci:
Jan Jelínek
Petr Kološ (oba Mladá Boleslav)
Ondřej Němeček (Tatran Střešovice)
Tomáš Sýkora (Chodov)
Patrik Suchánek (IBK Dalen/Švýc.)
Daniel Šešulka (SV Wiler-Ersigen/Švýc.)
Lukáš Veltšmíd (Alligator Malans/Švýc.)
Útočníci:
Patrik Dóža
Martin Koutný (oba Chodov)
Matěj Jendrišák
Milan Tomašík (oba Linköping IBK/Švéd.)
Marek Beneš (Tatran Střešovice)
Jiří Curney (Mladá Boleslav)
Marek Matejčík (Vítkovice)
Tom Ondrušek (Warberg/Švéd.)
Tomáš Sladký (Alingsas/Švéd.)
Daniel Šebek (SV Wiler-Ersigen/Švýc.)
Martin Tokoš (IBF Falun/Švéd.)

Reklama