Hlavní obsah

Víkend pravdy. Florbalistům jde o body i sebevědomí

Riga

Pětadvacetigólové znectění Japonců a dalších florbalem takřka nepolíbených zemí jsou minulostí, na pozvolný rozjezd mistrovství světa s naháněním kanadských bodů musí reprezentanti zapomenout.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Takto se Patrik Suchánek (zleva), Milan Tomašík a Martin Tokoš radovali z bronzu před dvěma lety. Uspějí i letos?

Článek

Při současném systému šampionátu se osm nejlepších výběrů pobije v elitních skupinách A a B. A tak už víkendový start turnaje v lotyšské Rize napoví mnohé o realitě českých ambicí na minimálně obhajobu světového bronzu.

Chtějí se vyhnout předkolu

V sobotu od 15.45 Norsko, v neděli v 17.15 Lotyšsko (oba zápasy živě na ČT Sport). Případná porážka v jednom z těchto zápasů by výběr Radima Cepka zřejmě odsoudila k ošidnému předkolu play off s nejlepšími ze skupin C a D a už ve čtvrtfinále mohla poslat proti Finsku nebo Švýcarsku.

Posledním českým soupeřem ve skupině budou totiž v úterý vysoce favorizovaní Švédové, osminásobní mistři světa.

Čeští reprezentanti tak k úvodnímu víkendu přistupují s pokorou, mnozí z nich mají v paměti šampionát před čtyřmi lety, kdy po porážkách právě s Nory a Lotyši zaznamenali sedmým místem historický propadák českého florbalu.

Norové v generační obměně

Zatímco Norsko po úspěšných letech zažívá mírný sešup, Lotyši pozvolna nabírají na síle, což potvrdili v posledním vzájemném zápase obou týmů, který vyhráli 8:1. „Norsko má problémy, pokud si pohlídáme jejich jednu pětku, měli bychom vyhrát,“ věří útočník Tomáš Sladký, jenž odehrál nejvíc zápasů ze všech českých reprezentantů.

„A zápas s Lotyšskem myslím bude srovnatelný klidně se semifinále minulého mistrovství světa s Finskem. Lotyši mají hokejové návyky, fyzický fond s výškou a váhou úplně jinde než my, na tenhle zápas a atmosféru se maximálně těším,“ ujišťuje Sladký v předtuše velmi slušně zaplněné Areny Riga.

Pro český tým ale vedle bodů bude neméně důležité získat zpět sebevědomí po sérii porážek s elitními týmy v posledních dvou letech. „Bude nejtěžší se přes ty špatné výsledky přehoupnout. Když zvládneme první dva zápasy, celý šampionát dopadne dobře,“ je přesvědčený Tomáš Kafka, osmatřicetiletý veterán v české brance.

Reklama

Související témata: