Hlavní obsah

Vínové peklo, urostlí chasníci a tvrdé srážky. Když ani dobrý výkon nemusí stačit

Riga

Jestliže úvodní duel české florbalové reprezentace na mistrovství světa s Norskem měl při urputné defenzívě seveřanů některé méně záživné pasáže, nedělní bitva určitě nudit nebude. Sokem svěřenců Radima Cepka budou od 17.15 (živě na ČT Sport) nebezpeční Lotyši, kteří mají nachystaných hned několik trumfů.

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Dvakrát se takto radoval Daniel Šebek z gólu do norské sítě. Bude moct podobně slavit i proti Lotyšům?

Článek

Poprvé v historii zamířil světový šampionát do Pobaltí a v Rize si toho náležitě váží. První zápas domácí reprezentace proti Švédsku téměř zcela zaplnil Riga Arenu pro více než deset tisíc diváků a každý byť jen náznak šance slavili v tradičně vínových barvách odění fanoušci ohlušujícím řevem a skandováním.

„Podpora fanoušků je extrémní,“ viděl trenér Cepek. „Na hráče, kteří to nikdy nezažili, může mít dvojí efekt. Buď je poblázní, aby podali maximální výkon, nebo je zatíží. Sám jsem to zažil při našem domácím mistrovství světa v roce 2008, že měla na jednotlivé hráče různý vliv,“ vybavuje si reprezentační kouč.

Bolavé vzpomínky

V sobotním duelu Lotyšů se Švédy ukázali domácí hráči obě tváře. Parádní momenty, kdy zatlačili největší favority šampionátu, ale i laciné chyby v rozehrávce. „I v posledních zápasech před mistrovstvím hráli Lotyši dobře, ani dobrý výkon, jaký jsme podali proti Norsku, nemusí stačit,“ myslí si Cepek.

Vždyť v přípravě na MS roznesli Lotyši Nory 8:1 a na důkaz kvality florbalu pořadatelské země má ještě vcelku živé vzpomínky i česká reprezentace. Při zpackaném mistrovství světa před čtyřmi lety v Curychu s Lotyši prohrála 4:5.

„Určitě se z toho zápasu dá poučit. Aby se nám zase nestalo, že přijde slabší období, dostaneme dva góly a znervózníme. To se stalo před čtyřmi lety v Curychu, kdy ten zápas v posledních deseti minutách otočili,“ vzpomíná jeden z osmi českých pamětníků jediné porážky s Lotyši v historii Matěj Jendrišák.

Tuší tvrdší zápas

„Teď bude záležet hodně na startu utkání. Když budeme mít jistotu na balónku, budou to mít těžké. Když znejistíme, dostanou se Lotyši do zápasu a budou hodně nepříjemní,“ očekává nejlepší český florbalista posledních sezón Jendrišák.

Lotyši se vyznačují fyzickým, takřka hokejovým stylem hry. Také k tomu mají typy hráčů – vytáhlé a robustní. „Bude to tvrdší zápas než proti Norům. Oni jsou vysocí a silní, půjdou do nás,“ očekává další útočník Jiří Curney.

„Tenhle víkend je pro nás důležitý a jsme teprve na půli cesty,“ hlásil po výhře na Nory trenér Cepek. O případných změnách v sestavě či prostřídání brankářů se rozhodne až dopoledne před zápasem.

Reklama

Související témata: