Hlavní obsah

Pistorius si zaběhl osobní rekord, ale olympijský limit nesplnil

LUCERN

Handicapovaný čtvrtkař Oscar Pistorius si na mítinku v Lucernu o jedenáct setin vylepšil osobní rekord, ale časem 46,25 sekundy stále o sedm desetin zaostal za olympijským limitem. Může tak jen doufat, že ho jihoafričtí funkcionáři zařadí mezi šestici běžců určených pro štafetu na 4x400 metrů. O tom by mělo být jasno ve čtvrtek, nebo v pátek.

Článek

Pistorius, který se v Lucernu dočkal bouřlivých ovací publika, s olympijským limitem ani nepočítal. "Už na začátku sezóny jsem řekl, že budu strašně šťastný, když budu běhat časy, s kterými budu spokojený, ať už se dostanu na olympiádu, nebo ne. Dneska to byl jeden z těch časů," řekl bezprostředně po závodě.

Pistorius, který kvůli podkolenní amputaci obou nohou běhá s protézami, původně neměl vůbec právo na OH mezi zdravými startovat. Mezinárodní federace IAAF mu to zakázala s vysvětlením, že protézy představují nespravedlivou technologickou výhodu. Jednadvacetiletý Jihoafričan se však obrátil na sportovní arbitráž CAS, která rozhodla v jeho prospěch.

Olympijský limit pro start v individuálním závodě se od začátku zdál být mimo Pistoriusův dosah, takže i sám závodník sázel na štafetu. Proti tomu se znovu postavil funkcionáři mezinárodní federace, kteří kvůli obavám z možných kolizí vyjádřili přání, aby ho Jihoafričané nenominovali.

Agent postiženého atleta Peet Van Zyl však zdůraznil, že se vždy uvažovalo jen o nasazení jeho klienta na první úsek, který se jako jediný běží v drahách. Pistorius věří, že by mohl mít reálnou šanci. "Vím, že je jeden nebo dva běžci, kteří doufají v nominaci a v této sezóně nezaběhli čas 46,25. Takže uvidím, až se vrátím domů," dodal.

Reklama

Související témata: