Hlavní obsah

Erbanové zničili kariéru. Snad si uvědomí, co způsobil, útočí na Nováka finský kouč

Praha

Šokující konec kariéry české bronzové olympijské medailistky v rychlobruslení Karolíny Erbanové rozvířil emoce nejen kolem samotné sportovkyně, ale i osoby reprezentačního trenéra Petra Nováka. Právě on, jeho chování a metody, stojí podle slov rychlobruslařky za koncem její kariéry.

Foto: Sport.cz/SportInvest.cz/fotobanka Profimedia

Petr Novák (vlevo) a Tuomas Nieminen.

Článek

Na adresu trenéra Nováka se dost nelichotivě vyjádřil i finský kouč Tuomas Nieminen, jenž Erbanovou vedl při jejím krátkém působení u polské reprezentace.

„Využila se národní federace ke zničení kariéry sportovkyně. Doufám, že jednoho dne tento gentleman pochopí, co udělal, a bude ho bolet u srdce," napsal Nieminen na instagramovém účtu Erbanové pod její vysvětlení konce kariéry. Oním gentlemanem mohl myslet jen těžko někoho jiného než trenéra Nováka.

Foto: repro instagramový profil K. Erbanové

Příspěvek finského kouče Tuomase Nieminena na instagramovém profilu Karolíny Erbanové.

repro instagramový profil K. Erbanové

„Karolíno, díky za to, že jsi s námi byla. Strávili jsme spolu sice jen krátkou chvíli, ale všichni si ji budeme navždy pamatovat. Ať se ti v budoucnu vše daří, pro mě budeš vždy šampiónka," dodal Fin, jemuž Erbanová ve svém prohlášení rovněž děkovala.

Bronzová medailistka ze ZOH v Pchjongčchangu odešla trénovat k polské reprezentaci z Nizozemska, kde skončil její tým, v němž se čtyři roky připravovala. Tato změna se však trenérovi Novákovi nelíbila.

 

Oznámení o konci rychlobruslařské kariéry V rychlobruslařském prostředí se pohybuji od čtrnácti let. V českém týmu jsem získala titul juniorské mistryně světa a účastnila se dvou olympijských her. Po těch v Soči, kde jsem ze svých výsledků nebyla nadšená, jsem stála před rozhodnutím, jak dál. Jsem tělem i duší sprinter a specializovaný sprinterský trénink se v českém týmu nedělal a nedělá. Pokusy, jak ze mě vyrobit vytrvalce, úspěšné také nebyly. Musela jsem proto najít jiné řešení. Odstěhovala jsem se do Nizozemí, kde má rychlobruslení velkou tradici a tamní trenéři rozsáhlé zkušenosti a bruslila jsem tam. Přišla jsem do země, kde je vrcholové rychlobruslení organizované naprosto specificky. Týmy fungují podobně jako cyklistické stáje a jsou financované z neveřejných zdrojů. Nicméně náš sport celkově funguje na principu národních reprezentací, takže jako cizinec v jakémkoliv komerčnímu týmu nikdy nemáte stejné postavení jako rodilý Nizozemec, bez ohledu na výkonnost. Byly to zajímavé čtyři roky, jemně řečeno. Vzala jsem si jenom brusle, tašku a jela. Musela jsem použít všechny peníze, které jsem měla, prodat auto, bydlet všelijak, naučit se další jazyk a věřit ve správnost své volby. Bylo mi dvacet a věřila jsem, že mi narostou křídla. Jsem zvyklá tvrdě pracovat a když se pro něco rozhodnu, umím za tím jít. Postupně jsem se probojovala mezi světovou sprinterskou elitu a toto období završila olympijskou medailí a celkovým druhým místem ve světovém poháru. Můj odchod z českého týmu vyvolal nicméně silnou negativní reakci reprezentačního trenéra Petra Nováka i Českého svazu rychlobruslení. Bohužel se přenesla, přes mé úspěchy nebo právě kvůli nim, do osobní roviny. Byla jsem terčem série osobních útoků, líčená přátelům, sportovním partnerům i médiím jako zrádkyně, nevděčnice a někdo, komu není „česká cesta“ dost dobrá. Tento nepravdivý obraz mě trápil celé roky. Miluji svoji zemi a jsem vlastenkou, i když zní tohle slovo jako z dob národního obrození. Pocházím ale ze staré krkonošské rodiny, mám srdce pevně ukotvené v našich kopcích a možnost reprezentovat svou zemi pro mě vždycky byla čest a srdeční záležitost. Pokračovaní v komentářích

Příspěvek sdílený Karolina erbanova (@karolinaerbanova),Srp 27, 2018 v 4:58 PDT

„Český reprezentační trenér Petr Novák zpochybnil v médiích úroveň polského týmu a kvality jeho trenéra. Také vyjádřil názor, že jsem pomalá. Dále dodal, že jsem o svém nástupu do tohoto týmu nedostatečně informovala. Tuto lživou podpásovku jsem inkasovala ve vrcholné fázi předsezónní přípravy," napsala mimo jiné Erbanová.

Reprezentačního kouče pak označila jako jednoznačného viníka situace, po které padlo rozhodnutí kariéru ukončit. „Nejsem už nadále připravená být obětí manipulativního, ponižujícího a útočného chování reprezentačního trenéra Petra Nováka, jehož lidské ani pracovní metody naprosto nesouzní s mými a nemohou mě vést k dobrým výkonům," uvedla.

Problémy Erbanové v české reprezentaci začaly už po olympiádě v Soči v roce 2014, kdy se přestěhovala do Nizozemska s tím, že v Česku se nedělal sprinterský trénink, který ke své kariéře potřebovala.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články