Hlavní obsah

Česká štafeta skončila ve finále SP v orientačním běhu třetí

Praha

Česká smíšená štafeta obsadila ve finále Světového poháru v orientačním běhu v Praze třetí místo. Kvarteto Jana Knapová, Miloš Nykodým, Vojtěch Král a Tereza Janošíková vybojovalo na Petříně bronzovou medaili v redukovaném pořadí za Švýcary a Švédy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jana Knapová při SP v Praze.

Článek

Závodníci běhali v parku na vrcholu Petřína i na jeho strmých svazích. Po jednom z nich sklouzla Janošíková, což stálo české reprezentanty možnost bojovat o druhé místo. "Svahy jsou strmé, bylo třeba překonat pět nebo šest vrstevnic z jedné cesty na druhou. Byla jsem skoro nahoře a podjelo mi to skoro až dolů, nešlo to zastavit," řekla po doběhu novinářům Janošíková. Po chybě favorizované Švédky Tove Alexanderssonové byla těsně za ní, potom už jí ale soupeřka utekla.

První úsek běžela Knapová, která předávala na 14. místě hned za Adélou Indrákovou z druhé české štafety. Nykodým vytáhl český tým na deváté místo. "Trať byla náročná, kopce hodně prudké, nestoupali jsme po žádné cestě," uvedl.

Třetí úsek běžel vítěz čtvrtečního knock-out sprintu Král, který po vyrovnaném výkonu bez chyb předával Janošíkové na čtvrtém místě za dvěma švýcarskými a švédskou štafetou. Českou finišmanku nakonec předstihla ještě jedna Švýcarka.

Češi jako pořadatelé mohli nasadit čtyři štafety, v pohárovém pořadí se počítá jen nejlepší tým každé země. Druhá nejlepší domácí štafeta ve složení Indráková, Vojtěch Sýkora, Tomáš Kubela a Vendula Horčičková skončila v neredukovaném pořadí desátá. Další české týmy byly na 25. a 27. místě.

Na medaili ve sprintových štafetách na mezinárodní akci Češi čekali. Loni skončili na SP na čtvrtém místě, stejně jako v květnu na mistrovství Evropy ve Švýcarsku. Na srpnovém mistrovství světa v Litvě byla česká štafeta pátá.

V sobotu finále SP pokračuje závodem jednotlivců na krátké trati. Závodníci se po pražských městských terénech na Petříně a Výstavišti podívají do lesů v okolí hradu Valdštejn v Českém ráji a v neděli je čeká sprint v centru Mladé Boleslavi.

Finále SP v orientačním běhu v Praze - sprintové štafety:
1. Švýcarsko (Hauswirthová, Kyburz, Howald, Wyderová) 58:59
2. Švédsko (Strandová, Svensk, Leandersson, Alexanderssonová) -44
3. ČR (Knapová, Nykodým, Král, Janošíková) -1:07
4. Norsko -1:41
5. Finsko -2:41
6. Francie -2:49

Reklama

Související témata: