Hlavní obsah

Kandidatura Calgary na ZOH 2026 žije, rozhodne se v referendu

Calgary

Kandidatura Calgary na pořádání zimních olympijských her v roce 2026 stále žije. Městská rada ve středu neodhlasovala ukončení kampaně a schválila plán financování ze strany státu a provincie Alberta. Definitivně by o kandidatuře olympijského města z roku 1988 měli rozhodnout jeho občané v referendu 13. listopadu.

Foto: Ivana Roháčková

Ilustrační foto.

Článek

Městská rada po osmihodinovém jednání hlasovala o mírně upraveném rozpočtu z veřejných zdrojů, jenž by měl nově činit 2,875 miliardy kanadských dolarů (50 miliard korun). Původně se měly stát a provincie na organizaci her podílet rovnými třemi miliardami kanadských dolarů (52 mld. korun). Přípravný organizační výbor vyčíslil celkové náklady na pořádání ZOH na 5,23 miliardy kanadských dolarů (91 mld. korun).

Proti pokračování kandidatury hlasovalo osm členů městské rady, pro bylo zbylých sedm včetně starosty Naheeda Nenshiho. Pro ukončení plánu bylo ale potřeba deset hlasů.

Ve hře o ZOH 2026 jsou tři kandidatury, vedle Calgary švédská metropole Stockholm a italský projekt Cortiny d'Ampezzo s Milánem. Ani u nich ale není jisté, zda vydrží až do září příštího roku, kdy se bude na kongresu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Lausanne volit pořadatel. Proti pořádání ZOH se totiž vyslovila nová městská rada Stockholmu a italská kandidatura nemá podporu státu. Začátkem října vyřadil MOV ze seznamu uchazečů turecký Erzurum.

Reklama

Související témata: