Hlavní obsah

Co bude s unikátními stroji? Šonku čeká počítání finanční ztráty

Pardubice/Praha

Konec adrenalinu v oblacích. Ve čtvrtek se svět dozvěděl, že letecký seriál Red Bull Air Race tento rok skončí. Uskuteční se už jen tři závody - v Rusku, Maďarsku a Japonsku. Martin Šonka obhajuje mistrovský titul, ale velkou radost nemá. „Strašně mě to mrzí. Když obhajoba titulu, tak to chce kompletní sezonu. Obecně mě mrzí, že závod nebude dokončen,“ řekl Sport.cz jedenačtyřicetiletý pilot.

Martin Šonka. Jak on vidí konec seriálu Red Bull Air Race, co bude dělat?Video: Sport.cz

 
Článek

Ve stejné situaci se ocitl i druhý český pilot Petr Kopfstein. Ten bude muset také řešit, co s letadlem. „Jde o unikátní stroj a pro mě osobně má i sentimentální hodnotu. Letadla jsou pro nás součást rodiny. Rozhodně je nebudeme rychle nabízet," je přesvědčený Kopfstein.

Jaká budoucnost čeká české piloty? Vrátí se Šonka k armádě, bude létat na stíhačkách? „Když vidím gripeny, mám slzu v oku," přiznává Šonka, kterého čeká také počítání finanční ztráty z důvodu nečekaného ukončení leteckého seriálu.

Petr Kopfstein. Jak on vidí konec seriálu Red Bull Air Race?Video: Sport.cz

Oba piloti se o víkendu představili v Pardubicích na Aviatické pouti. „Jsem velmi vděčný za křídla, pod kterými létám a jsem za to rád. Nechci spekulovat, jestli může být seriál někde jinde. Zbývají nám tři závody, ty si chci maximálně užít. Rozhodně nikomu nic nevyčítám," dodal Kopfstein.

Reklama

Související témata: