Hlavní obsah

Krasobruslaře Vernera čeká po šampionátu zkouška z anatomie

PRAHA

Český krasobruslař Tomáš Verner má po čtvrtém místě na mistrovství světa před sebou další velkou výzvu, ve středu ho čeká zkouška z anatomie. Studentovi pražské Fakulty tělesné výchovy a sportu skončila závodní sezóna a nyní se chce soustředit především na dokončení prvního ročníku vysoké školy.

Článek

První oříšek má před sebou už za pár dní, ale v Tokiu sloužila učebnice anatomie k jiným účelům než ke studiu. "Když jsem potřeboval usnout, tak jsem si to vzal k ruce. Fungovalo to nejpozději do čtvrt hodiny," řekl vicemistr Evropy na pondělní tiskové konferenci po příletu do Prahy. Studium je prý pro něj horší než těžké prvky volné jízdy. "Čtverný toeloop je víceméně zábava, tohle tolik ne," poznamenal.

Ve skrytu duše doufá, že by mu třeba sportovní úspěchy mohly při zkoušce pomoci. "Ale nerad bych o tom mluvil, protože to by mě pak spolužáci nemuseli mít rádi. A já potřebuju, aby mě měli rádi, aby mi pomáhali se studiem," vysvětlil.

Po volné jízdě se těšil, jak si prohlédne Tokio a zajde na horskou dráhu, ale nakonec ležel nemocný v posteli a z japonské metropole nic neviděl. Zašel se jenom podívat na jízdu tréninkové partnerky Caroliny Kostnerové z Itálie a na vlastní kůži se přesvědčil, jak chutná popularita.

"Jenom odskočit si z tribuny na záchod mi trvalo asi půl hodiny, i když to bylo jenom patnáct metrů. Ale ocenil jsem, že někdo chtěl můj podpis a chtěl se se mnou vyfotit," vyprávěl.

Krasobruslař spoléhá na kouzlo osobnosti 

Svěřenec Vlasty Kopřivové a Michaela Hutha už našel vysvětlení, proč je právě v Japonsku tak populární, že mu příznivci založili fanklub. "Vysvětluju si to kouzlem osobnosti a zatím mi to nikdo nevyvrátil," řekl s úsměvem.

V hledišti vlála řada českých vlajek a na ledě po všech jeho jízdách přistávala spousta plyšáků. Jejich balení před návratem domů bylo velkou akcí. "Musím poděkovat Ondřeji Hotárkovi, který mi je pomohl natlačit do velkého pytle. Mělo to docela dost kilo, ale za nadváhu jsem neplatil," pochvaloval si pomoc italského krasobruslaře s českými kořeny. Trenérka Kopřivová pak prozradila, jak se jeho svěřenci podařilo bez problémů obrovské zavazadlo odbavit. "Prostě tu dívku ukecal," poznamenala.

Až se Vernerovi podaří zvládnout studijní povinnosti, chce si dopřát týdenní dovolenou. V únavě po náročné sezóně, nemoci a dlouhém letu měl poměrně jasno, jak by měla vypadat. "Jet k moři, lehnout si a nic nedělat, je nápad, který mi teď přijde nejlepší," řekl.

Reklama