Hlavní obsah

Liberecký kraj chce ukončit neshody ve výkonném výboru MS 2009

LIBEREC

Liberecký hejtman Petr Skokan chce ukončit neshody ve vedení organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování, které se chystá Liberec uspořádat v roce 2009. Jednotlivé organizace, které do výboru vysílají své zástupce, by podle jeho slov neměly kritizovat volbu jiných subjektů.

Článek

Ve výkonném výboru by podle Skokana neměly být fyzické osoby, pouze zástupci těch právnických. "Také si nebudeme navzájem mluvit do toho, kdo nás tam reprezentuje, protože každá organizace má ve svého člověka důvěru," řekl Skokan na dnešním setkání s novináři.

Reagoval tak na situaci, která vznikla poté, co ministerstvo školství prosadilo do čela výboru Kateřinu Neumannovou na místo Romana Kumpošta. V pětičlenném výboru jsou dva zástupci lyžařského svazu, po jednom křeslu má MŠMT, město Liberec a kraj.

"Chceme také s ostatními jednat o tom, že by se měli podílet na zisku z mistrovství, ale také na případné ztrátě," řekl Skokan. Dopis v tomto duchu dnes odeslal ministryni školství Daně Kuchtové.

Využití prostředků je zkontrolováno

Hejtman se dnes rovněž důrazně ohradil proti výrokům ministryně, která v neděli v televizním pořadu Otázky Václava Moravce na adresu Libereckého kraje řekla, že špatně kontroluje finance vynakládané na přípravu mistrovství. "Využití prostředků, které jsme na přípravu dali, jsme si zkontrolovali a u akcí, které nyní probíhají, to ještě uděláme," řekl Skokan.

Dodal, že pokud stát dává městu Liberec nějaké prostředky na přípravu mistrovství, je na něm, aby si jejich využití zkontroloval. "My do těchto vztahů vstupovat nemůžeme a nebudeme," dodal hejtman.

Liberecký kraj podle hejtmana investoval do příprav mistrovství 146 miliónů korun. "Peníze byly určeny výhradně na akce investičního charakteru, na výstavbu infrastruktury a komunikací, které budou mít i následnou užitnou hodnotu," vysvětlil hejtman.

Město Liberec chce přidat ještě 700 miliónů korun

Dalších zhruba 380 miliónů korun uvolní město Liberec. Stát předloni poskytl na šampionát 569 miliónů korun, nyní přidá dalších 700 miliónů. Uvolnění dalších prostředků ale podmínil výměnou vedení organizačního výboru mistrovství. V současné době se čeká na výsledek auditu hospodaření bývalého vedení.

Mistrovství světa se v Liberci uskuteční od 18. února do 1. března 2009. Příprava šampionátu ale kvůli problémům s financováním nabrala zpoždění. Liberecký primátor Jiří Kittner je přesto přesvědčen o tom, že do zimy budou sportoviště dokončena. V únoru 2008 se v Liberci mají jako generálka na šampionát konat závody Světového poháru v jednotlivých disciplínách.

Reklama

Související témata: