Hlavní obsah

Sáblíková se vydala do Ruska pro další výhru v SP

PRAHA

Čtveřice českých rychlobruslařů v čele s Martinou Sáblíkovou dnes odletěla do Ruska, kde bude o víkendu pokračovat Světový pohár. Sáblíková bude v Kolomně hájit své vedení v seriálu a zároveň útočit na třetí triumf; na své oblíbené a nejsilnější pětikilometrové trati je přitom hlavní favoritkou.

Článek

"Doufám, že pětku vyhraji. Kdyby se mi to nepovedlo, musím přiznat, že bych byla hodně zklamaná," řekla Sáblíková novinářům po příletu ze zámořských závodů v Salt Lake City a v Calgary, kde nenašla přemožitelku na trati 3000 metrů.

Pokud v Rusku uspěje, přiblíží se obhajobě svého celkového prvenství z loňské sezóny. "Stát se může cokoliv, je to jen sport. Doufám ale, že se mi to povede," přála si dvojnásobná světová šampionka z letošního roku.

Sáblíková a spol. měli původně o další body do SP bojovat v Moskvě, ale nakonec musel být závod přesunut do Kolomny. Tři roky starý zimní stadion ve čtvrti Krylatskoje totiž musel být na neurčitou dobu uzavřen, neboť mu hrozí zřícení střechy. Mezinárodní bruslařská unie rozhodla o přeložení v pátek.

Sáblíková bude obhajovat zlato

Čeští rychlobruslaři si tak díky této změně poprvé vyzkoušejí prostředí v hale, ve které se v lednu uskuteční mistrovství Evropy ve víceboji, na němž bude Sáblíková obhajovat zlatou medaili. "To je hlavní výhoda této změny," řekl ČTK trenér Petr Novák.

Podle něj by přesun závodů z Moskvy do Kolomny neměl být žádným problémem. "Pořadatelé nám slíbili, že nás vyzvednou v Moskvě na letišti a odvezou do Kolomny, což by mělo být kolem sta kilometrů. Doufám jen, že nebudeme muset projíždět celé město," přál si kouč.

Vedle Sáblíkové se v Kolomně představí Andrea Jirků a dvojice juniorů Martin Sáblík, Pavel Kulma. Ze zámořského složení výpravy tak zůstal doma Zdeněk Haselberger. "Do závodů můžeme nasadit jen dva rychlobruslaře a Zdeněk nemá zajetý kvalifikační čas na 1500 metrů, proto jsem vzal Martina s Pavlem," vysvětlil Novák.

Reklama