Hlavní obsah

Bývalý pilot formule 1 Klien nechtěl na vojnu, teď musí

VÍDEŇ

Bývalý pilot formule 1 Christian Klien musí na vojnu. Někdejší testovací jezdec stáje Honda se tak dlouho vyhýbal šestiměsíční povinné službě, až si na něj rakouská armáda došlápla a nařídila mu okamžitý nástup do kasáren ve Vorarlbergu.

Foto: Jaguar Racing

Christian Klien na archivním snímku za volantem vozu Jaguar.

Článek

Čtyřiadvacetiletý člen stájí Red Bull a Ferrari dostal povolávací rozkaz do Švýcarska, kde žije kvůli příznivým daním. Klien, který je v současnosti bez angažmá a naposledy zkoušel štěstí v týmu Mercedesu v seriálu DTM, se sice pokusil vymluvit, že byl vojny zproštěn, jeho argumenty však byly rázně zamítnuty.

Klien není prvním vrcholovým sportovcem, který byl donucet jít na vojnu. Například finský tenista Jarkko Nieminen, který si hraním vydělal 3,3 miliónu dolarů, nastoupil v listopadu. Šestadvacátý hráč světa bude s výdělkem 100 eur měsíčně na vojně až do konce března.

Jeho kolega Marcos Baghdatis byl před dvěma lety šťastnější. Po překvapivém tažení do finále Australian Open, kde prohrál s Rogerem Federerem, dostal od kyperské vlády dvanáctiletý odklad.

Korejští baseballisté po úspěchu rukovat nebudou 

V některých případech může vojna dokonce sloužit i jako motivační faktor. Korejští fotbalisté měli od vlády před předloňským mistrovstvím světa slíbeno, že pokud postoupí ze základní skupiny, nebudou muset na vojnu. K smůle osmi hráčů, kterých se nabídka týkala, však skončil národní tým o bod za postupovým místem.

V březnu se naopak zadařilo jejich baseballovým kolegům. Po postupu do semifinále turnaje World Baseball Classic změnil ministr obrany Jun Kwang-ung zažité zvyky a zbavil je povinnosti narukovat na 24 měsíců do armády. V Koreji přitom mohli do té doby na uniknutí vojně pomýšlet jen olympijští vítězové, šampióni z Asijských her a osmifinalisté mistrovství světa ve fotbale.

Reklama