Hlavní obsah

Bývalý šéf organizace WADA Pound jde do volby prezidenta CAS

BERN

Bývalý šéf Světové antidopingové agentury WADA Dick Pound bude usilovat o post prezidenta mezinárodní sportovní arbitráže CAS. Šestašedesátiletý funkcionář se přihlásil do voleb, které se uskuteční ve čtvrtek v Monaku.

Článek

Pound je nejznámějším ze čtveřice kandidátů na tento post. Původní profesí odborník na daňové právo si udělal jméno, když vedl vyšetřování Mezinárodního olympijského výboru v aféře kolem volby Salt Lake City pořadatelem olympiády. Od roku 1999 až do loňského listopadu pak stál v čele světového boje proti dopingu.

Nyní se chce postavit do čela organizace, která je poslední instancí při odvoláních proti verdiktům sportovních federací. Ve čtvrteční volbě budou jeho soupeři švýcarský právník Robert Briner, bývalý sekretář Mezinárodní plavecké federace Gunnar Werner ze Švédska a italský právník Mino Auletta, který dočasně řídí CAS od smrti prezidenta Keby Mbayeho v lednu 2007.

Funkce prezidenta mezinárodní arbitráže je především čestná. Prezident nesmí hrát aktivní roli při posuzování jednotlivých případů, jeho úkolem je především zajištění finančních prostředků a hladkého chodu organizace. Může se také vyjadřovat k výběru asi tří stovek arbitrů.

Reklama

Související témata: