Hlavní obsah

Zápasník Vála si zahojil šrámy a znovu vyráží do boje

PRAHA

Doménou zápasníka Davida Vály je sice řeckořímský styl, ale o víkendu opět zavítá mezi volnostylaře. Zkusí totiž trochu poškádlit paní Štěstěnu na důležitém turnaji ve švýcarském městě Martigny, kde je v sázce účast na olympijských hrách.

Článek

Na mezinárodní úrovni si český reprezentant v nejtěžší váhové kategorii do 120 kg zkusil volný styl loni, kdy na ME v Sofii byl desátý a na zářijovém MS v Baku osmnáctý. „Teď to pro mne bude trochu neznámá. Naposledy jsem volným stylem zápasil právě na mistrovství světa,“ upozorňuje Vála, jenž má zrovna ve čtvrtek 30. narozeniny.

Startovat v obou disciplínách je ve světě neobvyklé, ani česká historie nic podobného nepamatuje. „Fandí mi i chlapi z jiných zemí. Všichni mne znají z řecáku a najednou se objevím v té druhé skupině. Je to fakt rarita,“ usmívá se Vála, jenž by se v případě úspěchu stal vůbec prvním českým zápasníkem ve volném stylu, který by se po rozpadu federace kvalifikoval na OH. „Bylo by to zajímavé prvenství, ale takhle to neberu. Motivace je jiná. Ten styl se mi prostě líbí a baví mě.“

Před další náročnou akcí letošního roku potřeboval hlavně zahojit šrámy, vždyť před 11 dny absolvoval mezi řeckořímskými zápasníky pět bitev na ME v Tampere. „Byl jsem dost zlámaný. Takže jsem potřeboval hlavně odpočinek, relaxační cvičení, lehký trénink a samozřejmě se naladit na volný styl,“ nastínil Vála program posledních dnů.

V pátek odcestuje s osobním a zároveň reprezentačním trenérem Vargou do Martigny, historického města ležícího nedaleko švýcarsko-francouzských hranic. A v neděli vyrazí do boje, přičemž pouze zisk jakékoli medaile se promění ve vstupenku do Pekingu. „Prostě to zkusím a uvidím. Nečekám zázraky, ale protože mám přehled o kvalitě soupeřů, nevidím to tak úplně beznadějně,“ nevzdává se snu o účasti na své třetí olympiádě v kariéře.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.