Hlavní obsah

Olympionička Novotná zvítězila v závodě ČP v in-line bruslení

ČESKÉ BUDĚJOVICE

V neděli se v Českých Budějovicích jel druhý podnik Českého poháru v bruslařském půlmaratónu. Mezi muži v konkurenci 82 závodníků s přehledem zvítězil francouzský mistr Evropy na 10 km Mathie Grandgirard, ženskou kategorii ovládla česká olympionička Kateřina Novotná. Oba dva zároveň vyhráli i exhibiční sprint a získali tak double.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (vlevo) a Kateřina Novotná.

Článek

Francouz Grandgirard se od začátku závodu držel v popředí a hned ve druhém z 18 okruhů poodjel svým pronásledovatelům, které si, jak se později ukázalo, pouze testoval. O vítězi se rozhodovalo až ve druhé polovině trati. Na čele se držel Grandgirard spolu s Petrem Lochmanem. Díky spolupráci si vypracovali až 51-tisekundový náskok. V posledním okruhu Grandgirard zabral a daleko před cílovou rovinkou Lochmanovi ujel.

„Byl to velmi pěkný závod na kvalitní trati a s výbornou organizací. Malým problémem bylo jen velké množství závodníků na relativně krátkém okruhu. Naštěstí se vše obešlo bez kolizí. Můj únik v úvodu byl opravdu jen testem soupeřů. Rád bych startoval i v dalších závodech Tour, ale hlavním cílem pro mě zůstávají závody Světového poháru,“ nechal se slyšet dvacetinásobný mistr Francie.

Novotná měla radost, držela krok s nejlepšími muži

Ženskou kategorii ovládla česká olympionička na rychlobruslařské krátké dráze Kateřina Novotná. I ona si pochvalovala trať a vydařené počasí. „Byl to krásný závod. Překvapilo mě, že jsem se dokázala udržet ve skupině mezi nejlepšími chlapy,“ radovala se Novotná.

Celkem se závodů Nestlé LifeInLine Tour v Českých Budějovicích zúčastnilo 280 bruslařů od nejmenších až po profesionály. Další podnik se koná 1. června v Ostravě.

Výsledky České poháru v půlmaratónu:
Muži: 1. Mathieu Grandgirard (Francie) 34:15,3, 2. Petr Lochman (SSC Otrokovice) -0:12,7, 3. Petr Hargaš (KSB Benátky) -0:50,8.
Ženy: 1. Kateřina Novotná (KSB Benátky) 35:08,1, 2. Renáta Karabová ( Fila Black Ice) -0:49,1, 3. Tereza Klimešová (Gigasport ISC Team) – 1:40,3.
10 km muži: 1. František Hvozdík (SK Profisport K. Vary) 18:58,9.
10 km ženy: 1. Markéta Žďárová (BK Náchod) 20:25,3.

Reklama