Hlavní obsah

Praha se dozví, zda může dál snít o olympiádě

PRAHA

Udrží si Praha naději na pořádání olympijských her v roce 2016? Ve středu bude jasněji. V Aténách totiž Mezinárodní olympijský výbor oznámí seznam kandidátských měst, z nichž se pak 2. října v Kodani zvolí pořadatel her.

Článek

Ze sedmičky uchazečských měst vybere výkonný výbor MOV blíže neurčený počet kandidátů. „Bývá jich mezi třemi a pěti,“ říká předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Šance Prahy na proniknutí mezi elitu jsou malé, aktuálně ji poškodilo neposkytnutí finančních garancí českou vládou. Naopak Tokio, Rio de Janeiro, Chicago a Madrid jsou favority na „postup“. Českou metropoli v Aténách zastupuje šéf o. p. s. Praha olympijská Tomáš Petera a místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiří Zedníček.

Kdo chce 0H 2016
Baku (Ázerbájdžán), Chicago (USA), Dauhá (Katar), Madrid (Španělsko), Praha (Česko), Rio de Janeiro (Brazílie), Tokio (Japonsko)

Praha je připravena na obě varianty. Jisté je, že případné zařazení mezi kandidátská města by znamenalo další výdaje – jen kandidátský poplatek je 500 000 dolarů. „Dvanáctého června se sejde příslušná komise hlavního města Prahy, která zastřešuje přípravy kandidatury, a Praha olympijská navrhne další postup,“ objasňuje mluvčí Prahy olympijské Karel Tejkal. „Pokud bychom se dostali mezi kandidáty, procedura jede dál podle plánu MOV včetně kandidátského dotazníku, pokud ne, směřovalo by se k roku 2020,“ říká Tejkal.

Reklama

Související témata: