Hlavní obsah

Krasobruslař Pljuščenko chce po návratu o zlato bojovat s Výzvou

PRAHA

Volná jízda s příznačným názvem Výzva má dovést olympijského šampióna v krasobruslení Jevgenije Pljuščenka k dalším vavřínům na vrcholných akcích. Pětadvacetiletý Rus se chystá poprvé od zisku zlata v roce 2006 v Turíně závodit o medaile. Přípravu na očekávaný comeback mu nenarušuje ani série exhibičních vystoupení s názvem Králové ledové arény II, kterou znovu přivezl do České republiky.

Článek

V rámci turné stíhá trénovat a pochvaluje si, že mu exhibice prospívá. "Není moc lidí, co vydrží během jedné show vystupovat dvacet minut. Mám tam volnou jízdu i exhibiční program, jsem na začátku a ve finále a mám menší čísla i mezi tím," řekl v pondělí.

Neuvažoval o tom, že by v rámci příprav na návrat exhibice omezil. "Vystupoval jsem v nich i před tím, pomáhá mi to. Člověk si potřebuje všechno vyzkoušet před publikem nejen na velkých závodech," uvedl.

Hudbu k volné jízdě mu na tělo složil maďarský houslista Edvin Marton, s nímž dlouhodobě spolupracuje. Zbrusu nový program se nese v rytmu tanga. "Je to něco nového, to je dobré. Jmenuje se Výzva a můžete ten název brát, jak chcete," prohlásil trojnásobný mistr světa. S tangem bude v letošní sezoně vystupovat i mistr Evropy Tomáš Verner.

Od ledu se nedaří Pljuščenkovi utéct ani ve spánku. Když si v pondělí zdříml před setkáním s novináři, zdálo se mu, že jezdí krátký program. Jeho náplň však nechtěl přiblížit. "To neprozradím, to už byste věděli všechno. Dozvěděli by se to i soupeři a nebylo by to žádné překvapení," řekl.

Až po exhibičním turné se rozhodne, kde se poprvé představí při návratu mezi amatéry. Nezúčastní se prestižního seriálu Grand Prix, ale nevadí mu, že se neutká s největšími soupeři. Okamžitě po návratu chce bojovat o mety nejvyšší, nebere tuto sezonu jen jako přípravu na olympijské hry ve Vancouveru 2010. "Když se zúčastním, tak budu samozřejmě bojovat jen o první místo, jinak by pro mě nemělo smysl jezdit," uvedl sebevědomě.

Krasobruslením žije, takže už viděl některé soupeře včetně Vernera na nedávné Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu. "Nic nového jsem tam neviděl. Jsou mladí, tak by měli ukázat něco nového," řekl na jejich adresu.

Reklama