Hlavní obsah

Praha vítá evropskou elitu ve vzduchovce

PRAHA

Premiéra nové hymny Evropské střelecké federace otevře v pátek večer v O2 Areně 39. mistrovství Evropy ve střelbě ze vzduchových zbraní. Praha hostí šampionát poprvé a její věhlas přilákal rekordní počet 604 střelců ze 45 zemí. O medaile se střílí v sobotu a v neděli.

Článek

„I když se letos ještě nebojuje o účastnická místa pro olympijský Londýn, sjela se k nám vynikající konkurence. Naše seniorské medailové naděje jsou v běžícím terči, tedy v Janušovi s Jonášem. Finále by mohly vystřílet i olympioničky v pušce Kalná se Sýkorovou, úspěch by to byl i pro pistolářku Maruškovou a puškaře Hamana. Pistoli mužů neobsazujeme. O medaile by měli bojovat junioři v čele s dvojnásobnou evropskou šampiónkou v pistoli Musilovou,“ naznačil české naděje sportovní ředitel svazu a kouč puškových disciplín Vladislav Šaňák.

Finále jsou v olympijských disciplínách, což je puška a pistole, přičemž muži a junioři střílejí na vzdálenost 10 m 60 ran a ženy a juniorky 40. Puška v dívčích rukou má také nejvíc startujících – 76. V neolympijském běžícím terči finále není, střílí se „medailový souboj“ čtyř nejlepších. To však platí pro závod na 30+30 ran, v mixu na 20+20 je pouze základní závod.

O šampionát je velký zájem i mezi diváky. Vstupenka na jeden finálový den stojí 200 korun a už jich bylo prodáno téměř 900. „To je příjemné překvapení, protože my jsme byli spíš zvyklí, že prodej vstupenek zdaleka nevydělá na jejich vytištění. Šampionát není dotovaný. Zaplatí se především ze startovného, které dělá 150 eur na jednoho startujícího,“ vysvětlil předseda Českého střeleckého svazu a šéf organizačního výboru Jaroslav Pekař.

Nominace české reprezentace:
Puška – muži: Haman, Malinký, Rozsypal, ženy: Kalná, Sýkorová, Šostková, junioři: Hrabovský, Šůna, Plecháč, juniorky: Vognarová, Vavrošová, Hájková.
Pistole – ženy: Marušková, juniorky: Musilová, Lorencová, Gabrielová, junioři: Pecháček, Dubový, Malúšek.
Běžící terč – muži: Januš, Jonáš, Losos, junioři: Nikl, Dovrtěl.

Reklama