Hlavní obsah

Moderní pětibojařky se poprvé staly mistryněmi Evropy ve štafetě

LIPSKO

České moderní pětibojařky se poprvé v historii staly mistryněmi Evropy ve štafetě. Trojice Natálie Dianová, Lucie Grolichová a Sylvie Černá vyhrála pondělní závod v Lipsku. Druhé místo obsadily Rusky před třetími Polkami.

Článek

Pětibojařky tak navázaly na úspěch mužů. V neděli vyhrál Ondřej Polívka nečekaně závod jednotlivců a družstvo bylo druhé.

"Je to fantastický, teď jsem dobrečel," řekl ČTK krátce po finálové disciplíně, běhu a střelbě, trenér Jiří Adam. "Holky nešly žádnou disciplínu bombově, ale všechny výborně," doplnil.

Češky stejně jako Polívka začaly výborně druhým místem v šermu a od té doby už z medailových pozic neustoupily. V plavání udržely třetí místo a výkonem v parkuru se poprvé dostaly do vedení.

Do běhu se střelbou nastupovaly jen se čtyřvteřinovým náskokem před favorizovanými Ruskami, ale Dianová, Grolichová i finišmanka Černá postupně získávaly větší a větší náskok. "Věděla jsem, že vedu asi o čtyřicet sekund, ale nejsem moc dobrý běžec. Ve zlato jsem věřila až v závěrečné rovince," řekla Černá pro iDnes. "Holkám se to povedlo všem. Sylvie se trefila rychle a měla do finiše klid," řekl Adam.

Pětibojařky tak získaly první štafetové zlato. Dosud se mohly pyšnit dvěma bronzy, naposledy byly na stupních vítězů před šesti lety. Největším úspěchem dámské štafety je titul mistryň světa Grolichová, Kalinovské a Voženílková z amerického Palo Alta před sedmi lety.

"Už dřív bylo tak šest štafet, které mohly mít medaili, ale nevyšlo to. A kdy jsem začala ve zlato věřit? Až když to Sylva v poslední střelbě napálila za pět," řekla jednatřicetiletá Grolichová.

ME v moderním pětiboji v Lipsku:
Ženy - štafeta:
1. Česko (Dianová, Grolichová, Černá) 5698 bodů, 2. Rusko 5646, 3. Polsko 5618.

Reklama

Související témata: