Hlavní obsah

Brit Brownlee je novým mistrem světa v olympijském triatlonu

GOLD COAST

Brit Alistair Brownlee se stal mistrem světa v olympijském triatlonu. Šampionát se poprvé v historii konal jako seriál závodů a Brownleemu stačilo dokončit sobotní finále v Gold Coastu do pátého místa. Brownlee v Austrálii neponechal nic náhodě, v závěrečném půlkilometru běhu nedal šanci poslednímu soupeři, obhájci titulu a mistru Evropy Javieru Gomezovi ze Španělska, a připsal si páté letošní vítězství. Třetí skončil olympijský vítěz Jan Frodeno z Německa.

Článek

Teprve jednadvacetiletý Brownlee má ve sbírce i tituly mistra světa mezi juniory (2006) a muži do 23 let (2008), loni na olympiádě v Pekingu skončil dvanáctý. Z předchozích sedmi závodů seriálu MS dokázal vyhrát v Londýně, Kitzbühelu, Madridu a ve Washingtonu, jiné neabsolvoval.

"Myslím ale, že tohle byl nejtěžší závod. Při běhu jsem myslel, že mě to zabije," řekl Brownlee, jenž Gomezovi oplatil červencovou porážku z mistrovství Evropy. "To byla taková kaňka na téhle sezóně. Kdyby mi ale někdo na začátku roku řekl, že vyhraju pět závodů mistrovství světa, nevěřil bych. Teď jsem šťastný, neumím vyjádřit své emoce," radoval se Brownlee.

Gomez přijal prohru sportovně. "Rychleji jsem nikdy neběžel, ale Alistair byl v téhle sezóně nejlepší a i dnes měl křídla," řekl.

V takzvaném Velkém finále bylo ve hře 1200 bodů, zatímco v předchozích závodech dostal vítěz vždy 800, a Brownlee v konečném hodnocení zvítězil o 441 bodů před Gomezem. Třetí skončil Němec Mike Petzold.

Z českých triatlonistů se mezi padesátku finalistů neprobojoval nikdo, Filip Ospalý skončil celkově 86. V neděli bude s nejlepšími ženami závodit Vendula Frintová.

Finálové závody MS v triatlonu v australském Gold Coastu:
Muži elite:
1. Brownlee (Brit.) 1:44:51, 2. Gomez (Šp.) -6, 3. Frodeno -30, 4. Petzold (oba Něm.) -34, 5. Atkinson (Austr.) -36, 6. Poljanskij (Rus.) -38.
Konečné pořadí:
1. Brownlee 4400 b., 2. Gomez 3959, 3. Petzold 3442, 4. Frodeno 3162, 5. Justus (Něm.) 3139, 6. Vidal (Fr.) 3048, ...86. Ospalý 168, 98. Čelůstka (oba ČR) 115.

Reklama