Hlavní obsah

VIDEO: Pohled do zákulisí. Tak se Kmotr Verner chystá na olympijskou bitvu

PRAHA

Když netrénuje v německém Oberstdorfu, najdete Tomáše Vernera v Praze na stadiónu Hasa. Na ledě je 23letý krasobruslař šest dní v týdnu. Během tříhodinového tréninku stihne vyzkoušet všechny skoky, piruety i oba závodní programy. "Chci si je pořádně zažít, aby se z nich na olympiádě stala rutina," vysvětluje Verner. Do zákulisí jeho přípravy jsme nahlédli s videokamerou.

Foto: Sport Invest

Český krasobruslař Tomáš Verner

Článek

Patří k českým olympijským nadějím. Získá jako mafiánský Kmotr ve Vancouveru medaili? Loňský mistr Evropy by si 18. února příštího roku rád splnil životní sen, a tak se každý den pilně připravuje. "Trénuji šestkrát týdně. Na ledě strávím tři hodiny a k tomu mám ještě taneční lekce u Jaroslava Langmajera," popsal Verner nabitý program a vzápětí se spolu s dalšími sedmi krasobruslaři vydal na led v pražské hale Hasa.

Nejprve se rozbruslí, pak začne zkoušet jednotlivé skoky. "Vždycky zkouším všechny. Ty, které mi zrovna nejdou, si navrch ještě zopakuji," přiznává rodák z Písku. Tentokrát mu ale šly všechny a dokonce i kombinace se povedla. Žádný pád. Když už je rozeskákaný, pustí si hudbu z filmů Řek Zorba a hlavně desítky let staré filmové klasiky o mafiánech Kmotr a trénink nabírá obrátky. Zkouší se krátký program a volná, která má být Vernerovým trumfem.

"Rozhodl jsem se v trénincích jezdit oba programy. Je to pro mě lepší. Čím více si je zažiji, tím lépe si mi pak pojedou na olympiádě. Nebudu tolik nervózní, protože jízdy už budou rutinní záležitostí," vysvětluje vicemistr Evropy z roku 2007. Piluje nejen samotné skoky, na závěr tréninku ještě vybrušuje piruety. Důvod? "Nerad bych na nich zbytečně ztrácel body."

Na mole to zvládl

Vedle tréninkových povinností, které Sport.cz sledoval s kamerou, si Verner v úterý večer plnil i jiné. V pražském divadle La Fabrique se ocitl v roli manekýna, když předváděl oblečení české výpravy na olympijských hrách ve Vancouveru.

"Musím se přiznat, že jsem byl nervózní. Úkol jsem ale splnil bez problémů. Vyšel jsem na molo včas, nezakopl jsem, neshodil jsem žádného tanečníka... Takže to bylo nakonec fajn," vyprávěl s úsměvem na tváři Verner.

Na nové kolekci oblečení Alpine Pro se i sám podílel. "Byl jsem v komisi s Katkou Neumannovou a Ondrou Synkem. Podíleli jsme se na výběru matriálů. Několikrát jsem si nové oblečení už vyzkoušel a jsem s ním spokojený. Máme jednu z nejhezčích kolekcí," uzavřel.

Reklama