Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková byla v Hamaru třetí na 1500 m, Erbanová má Vancouver

HAMAR

Skvělý víkend mají za sebou české rychlobruslařky na třetím podniku Světového poháru v norském Hamaru. Martina Sáblíková po vítězství v sobotním závodě na pět kilometrů dojela na patnáctistovce třetí a míří za čtvrtým triumfem v řadě v SP na dlouhých tratích. Na stejné trati pak sedmnáctiletá Karolína Erbanová zajela čas hluboko pod dvě minuty a jedenáctým místem potvrdila svoji účast v olympijském Vancouveru.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková

Článek

„Jakmile viróza Martiny odezněla, věřil jsem, že bude dobrá a na pětce zaútočí na rekord dráhy. Poslední trénink potvrdil, že je opět ve formě jako před prvním závodem v Berlíně. Rekord hamarského oválu také překonala. Když nemá zdravotní problémy a cítí se dobře, soupeřky poráží s přehledem. Výborný výkon podala i na patnáctistovce. Už v sobotu večer měla velké bolesti ve svalu. V neděli si nemohla ani pořádně obout brusle, ale na ledě jela výborně a zajela svůj nejlepší čas na patnáctistovku na evropských válech,“ říkal do telefonu spokojený trenér Petr Novák.

Útoku soupeřky se nedočkala

Česká ledová královna byla s víkendem také velmi spokojená. „Virové onemocnění odeznělo v průběhu týdne, takže na posledním tréninku jsem se cítila velmi dobře. Do závodu na pět kilometrů jsem šla s cílem pokusit se o rekord dráhy v Hamaru, což se mi povedlo, ale vůbec to nebylo jednoduché. Němka Stephanie Beckertová mě porazila před týdnem na tři kilometry v Heerenveenu. Ona má velké zrychlení, dokáže bleskově zaútočit,“ rozpovídala se Sáblíková o sobotním závodě.

„Od začátku jsem vedla a čekala, kdy na mne zaútočí. Kolo od kola jsem zvyšovala náskok a sledovala, kdy mi nastoupí. Kdybych ten okamžik propásla, už bych nemusela ztrátu dohnat. Jenže on žádný útok nepřišel... Beckertová není typ, který něco vzdá nebo vypustí. Zlepšila si o osm sekund svoje maximum na pětku. Mně závod vyšel ohromně. Byly jsme hodně rychlé a ostatní soupeřky na za námi zůstaly s velkou ztrátou,“ libovala si česká rychlobruslařka.

Přes problém se svalem vyjela bronz

Daň výborném výkonu a vítězství byla hodně bolestivá... „V závěru mě strašně bolely nohy. To by nebylo nic překvapivého, ale ucítila jsem i velkou bolest ve svalu. Domluvili jsme se s trenérem Novákem, že nedělní patnáctistovku pojede na maximum, ale bez zbytečného rizika. Chtěla jsem atakovat stupně vítězů a odčinit tu nepovedenou patnáctku z Heerenveenu, kterou jsem jela opravdu nemocná,“ popsala situaci před nedělním závodem Sáblíková.

"Jenže v neděli ráno jsem sotva nazula brusle. Sval se hodně ozýval. V souboji s Němkou Danielou Anschützovou Thomsovou jsem neměla co ztratit. Jela jsem, co to šlo a nakonec z toho bylo parádní třetí místo. Po berlínském stříbru na téhle trati, která nepatří k mým silným, to je úspěch a docela dobrý příslib do budoucnosti. V Hamaru jsem si zajela nejrychlejší patnáctistovku na evropských oválech,“ radovala se česká rychlobruslařská hvězda.

Erbanová splnila cíl s předstihem

Sedmnáctiletá Karolína Erbanová sice splnila olympijský limit na 1500 metrů už v Berlíně, ale do Vancouveru před ní byla ještě dlouhá cesta. Musela si vybojovat účast. A to buď časem, což znamenalo jet hluboko pod dvě minuty, nebo vyjetými body do Světového poháru. Stačit jich mělo dvacet.

V neděli se poprvé dostala do elitní A skupiny a los ji přisoudil hodně rychlou Číňanku Feifei Dong. Erbanová však podala famózní výkon a nejenže rozdrtila sokyni, ale čas stlačila o dvě sekundy pod dvouminutový limit a celkově skončila jedenáctá.

„Tohle jsme potřebovali. Karolína si už nyní vyjela účast ve Vancouveru. Jednak časem, ale i celkovým ziskem 32 bodů do Světového poháru. Teď už máme na olympiádě dvě závodnice a nejsou bez šancí na medaile a kvalitní umístění,“ konstatoval spokojený trenér Novák. „Zbývají dva závody Světového poháru, které se jedou začátkem prosince v Calgary a Salt Lake City. Tam se k nám přidá druhá část Novis Teamu. Martina s Karolínou ale mohou jet už v klidu, bez tlaku boje o olympijský start,“ dodal kouč. Z Norska odlétá česká trojice do zámoří už v pondělí.

Světový pohár v rychlobruslení v Hamaru:
Ženy, 1500 m: 1. Grovesová (Kan.) 1:55,16 min., 2. Wüstová (Niz.) 1:55,95, 3. Sáblíková 1:56,34, ...11. Erbanová (obě ČR) 1:58,08.
Průběžné pořadí SP (po 3 ze 7 závodů): 1. Grovesová 230 b., 2. Wüstová 204, 3. Nesbittová (Kan.) 180, 4. Sáblíková 160, ...21. Erbanová 32.

Reklama