Hlavní obsah

Sáblíková a Erbanová už mají v Hamaru zlaté medaile

PRAHA/HAMAR

České rychlobruslařky způsobily v sobotu na mistrovství Evropy ve víceboji v norském Hamaru doslova senzaci. Sedmnáctiletá Karolína Erbanová vyhrála závod na 500 m a získala medaili za tuto disciplínu. Martina Sáblíková (22) vyhrála s obrovskou převahou závod na 3000 m a rovněž dostala nejcennější kov. Navíc po polovině programu vede celkově a Erbanová je senzačně šestá.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Martina Sáblíková (vlevo) oslavuje spolu s trenérem Petrem Novákem vítězství v závodu na 3000 metrů na ME ve víceboji v norském Hamaru.

Článek

„Pro mne tenhle začátek není překvapením. Karolína nastupovala na start pětistovky s letošním nejlepším evropským časem na této trati. Byla jen otázka, jak závod ustojí psychicky, a ona ho zvládla perfektně. Martina zajela pětistovku výborně, o třech kilometrech jsem vůbec nepochyboval,“ řekl Právu do telefonu trenér Petr Novák.

„V této sezóně jsme vyjeli na kvalitní led do Colalba už 26. prosince, zatímco v minulých letech to bylo až začátkem ledna na rybníku. To se někde muselo projevit. Vůbec teď nepřemýšlíme o tom, jak jedou soupeřky. Šampionát je součástí přípravy na olympiádu a chceme tu uspět co nejlépe. V neděli dopoledne se začíná na patnáctistovce. Mám takový sen, že by obě moje svěřenkyně stály po jedné disciplíně spolu na stupních vítězů. Nedělní patnáctistovka mi ho může splnit. Do finále na pět kilometrů postoupí obě a tam se rozhodne, zda Martina získá po třech letech znovu titul. U Karolíny se uvidí. Může se vejít i do desítky,“ dodal.

Překvapila sama sebe

Erbanová nastupovala na pětistovku proti Polce Bachledové-Curusové a nedala jí nejmenší šanci. Její čas nakonec zůstal nejvýše po odjetí všech 26 závodnic. „Věřila jsem v dobrý čas, ale v první místo vůbec ne. Mám velikou radost. Překvapila jsem nejen všechny kolem, ale hlavně sebe sama,“ přiznala Erbanová do telefonu s tím, že zajela svůj nejlepší čas na evropském kontinentu. V zámoří byla rychlejší, ale dráhy v Calgary a Salt Lake City jsou ve vyšších nadmořských výškách a jezdí se na nich nejrychlejší časy na planetě.

„Na tři kilometry jsem zůstala jen o sekundu za svým zámořským maximem, což je výborné. Jelo se mi skvěle. Sobota mi vyšla perfektně a před nedělí se mi bude dobře usínat. Rozhodně mi celkové šesté místo po polovině víceboje nohy svazovat nebude. Naopak je to povzbuzení. Na nedělní patnáctistovku si věřím, ale bude to moc těžké, je tu hodně závodnic, které ji umí. Když to vyjde a postoupím do finále, pak poprvé v životě pojedu pět kilometrů. Vůbec nevím, co od toho čekat, ale trenér i Martina mi určitě poradí,“ dodala sedmnáctiletá rychlobruslařka.

Z výhry závěry nedělá

Martina Sáblíková začala výborným časem na 500 m, i když... „Na minulém mistrovství Evropy jsem zajela pětistovku za 40,29 sekund. Těch 40,45 se mi zdálo pomalých, ale ukázalo se, že to je dobrý čas. Na tři kilometry jsme jela na co nejlepší čas. Myslela jsem na to, že tohle je víceboj. Nešetřila jsem síly na poslední kolo. Beckertová za mnou zaostávala v každém kole. Trenér na mne křičel, že to bylo až padesát metrů. Nepřemýšlím o tom, proč jsem ji porazila o víc než pět sekund. Nevím, v jaké je fázi přípravy,“ říkala Martina Sáblíková.

O titulu zatím nepřemýšlí. „Ještě zbývá patnáctistovka a pět kilometrů. Na kratší trati musím jet zase co nejrychleji. A jestliže by nás s Karolínou chtěl trenér vidět obě na stupních vítězů, rády bychom mu to splnily, ale nelze to slíbit předem. Loni jsem v noci mezi závody na šampionátu spala jen tři hodiny, snad to letos bude lepší. Co se týká soupeřek, rozdíly jsou malé, pořád za mnou jsou tři žhavé kandidátky na zlato - Wüstová, Lobyševová a Anschützová. Když to je takhle rozjeté, nechtěla bych se vracet bez medaile,“ přála si Martina Sáblíková v sobotu v podvečer.

Dobře rozjel svůj závod i její mladší bratr Milan, který je po pětistovce a pětikilometrech třiadvacátý. Na delší trati se vešel do desítky nejlepších. Jeho v neděli čeká patnáctistovka a v případě postupu do finále i deset kilometrů. Osmnáctiletý junior se však mezi nejlepší těžko probojuje. „Jede velmi dobře, plní to, co jsme si řekli,“ dodal spokojeně trenér Novák.

Reklama

Související témata: