Hlavní obsah

Na paralympiádu ve Vancouveru pojede dvacet sportovců

PRAHA

Dvacet sportovců bude Českou republiku reprezentovat od 12. do 21. března na X. zimních paralympijských hrách ve Vancouveru. Poprvé v historii se na paralympiádu nominovali sledge hokejisté, kterých do Vancouveru odcestuje patnáct. Do lyžařského střediska Whistleru pak zamíří čtyři lyžaři a jedna trasérka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Lyžařka Anna Kulíšková na vyhlášení handicapovaných sportovců i zahrála

Článek

V závodech alpského lyžování budou Českou republiku reprezentovat Anna Kulíšková s trasérkou Michaelou Hubačovou, Radim Kozlovský, Oldřich Jelínek a Stanislav Loska. Třiadvacetiletá Anna Kulíšková před čtyřmi lety na paralympiádě v Turíně vybojovala stříbrnou medaili v Super G v kategorii zrakově postižených. A naději na zisk cenného kovu má i letos. "Zkusím všechny disciplíny, největší šanci bych ale měla mít ve sjezdu a Super G," řekla na úterní tiskové konferenci Kulíšková.

"Budu spokojená, když v cíli budu mít ze své jízdy dobrý pocit. A když se mi k tomu povede získat medaili, bude to úžasné," dodala Kulíšková. Na svou pátou paralympiádu se chystá Stanislav Loska (amputace horní končetiny), který už v roce 1994 z Lillehammeru přivezl bronz. Na monoski (jedna běžná lyže, na které je upevněna silným vázáním skořepina, ve které handicapovaný lyžař sedí - pozn. red.) se pak představí Radim Kozlovský a Oldřich Jelínek.

Sledge hokejisté se pokusí bojovat o medaile

Ve Vancouveru se představí také čeští sledge hokejisté, kteří si svou premiérovou účast na zimní paralympiádě vybojovali v loňském roce na světovém šampionátu v Ostravě, kde skončili pátí. "Sledge hokej je u nás mladý sport. My jsme za tři poslední roky udělali všechno pro to, abychom se na paralympiádu dostali. A jsme moc rádi, že se nám to povedlo," přiznal trenér českého výběru Tomáš Zelenka.

V základní skupině bude prvním soupeřem českého týmu v sobotu 13. března Japonsko. O den později se Češi utkají s mistry světa z USA a v úterý 16. března je na programu zápas s Koreou. "Už první utkání bude hodně důležité a hodně napoví, kdo postoupí ze skupiny. Postup do další fáze soutěže je náš cíl, a když se nám podaří, pak se pokusíme udělat vše pro medaili," dodal Zelenka.

Mezi patnáctkou nominovaných jsou brankaři Michal Vápenka a Jan Matoušek, obránci Miroslav Hrbek, Tomáš Kvoch, Pavel Kubeš, Zdeněk Klíma a útočníci Jiří Berger, Erik Fojtík, Zdeněk Krupička, David Palát, Michal Geier, Zdeněk Habl, Jiří Raul, Zdeněk Šafránek a Roman Herink.

Reklama

Související témata: