Hlavní obsah

VIDEO: Sáblíkovou šokoval zájem, když šla ve Vancouveru do metra

PRAHA

Nejúspěšnější Češka v historii zimních olympijských her Martina Sáblíková je doma. Po včerejším návratu z olympijských her ve Vancouveru se trojnásobná medailistka z Kanady přivítala s fanoušky nejprve v Praze na Ruzyni, následně pak doma ve Velkém Oseku. „Nejvíce se těším, až si doma sednu a vyndám dárky pro blízké,“ říkala vítězka závodu na tři a pět kilometrů a bronzová z bitvy na patnáct set metrů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martina Sáblíková

Článek

Jaká byla cesta z Vancouveru? Let byl super. Celá výprava se bavila. Klidně bych letěla ještě jednou. Při přistání jsem navíc s týmovou partnerkou Karolínou Erbanovou mohla být v pilotní kabině, což byl mimořádný zážitek. Naprosto úchvatný, zopakovala bych si to. Moc děkuji všem, kteří mi tuhle zkušenost umožnili.

Už máte jasno o programu nejbližších dnů? Pořád zvažuji, jestli budu pokračovat v sezóně nebo pro letošek skončíme. Nevadí mi trénovat, ale mám pocit, že mi vypověděla hlava. Nevím, jak bych se dokázala soustředit na start ve Světovém poháru, i když tam bych jela zřejmě jen trojku. Ale pak by mě ještě čekal čtyřboj na mistrovství světa, což by byl trošku problém. Domluvili jsme se s trenérem, že zatím necháme přihlášku v platnosti a rozhodneme až před závodem.

Na olympijských hrách ve Vancouveru jste získala zlato na tříkilometrové a pětikilometrové trati, bronz na patnáct set metrů. Pak jste absolvovala kolotoč mediálních povinností vyplývajících z úspěchu. Co pro vás bylo náročnější? Nejtěžší bylo zvládnout pětku. A pak všechny novináře a rozhovory, které následovaly. To bylo vážně husté.

Věříte po zisku tří medailí, že v Česku vyroste hala pro rychlobruslení? Kdybych nevěřila, bylo by to špatné. Více jsem pro postavení rychlobruslařského oválu udělat nemohla. Teď už záleží na jiných lidech.

Jste připravená na obrovskou popularitu, kterou vám olympijské medaile přinesou? Nevím, co mám očekávat tudíž nejsem připravená na nic. Ve Vancouveru jsme šli do metra a poznávalo mě tolik lidí, že jsem nemohla obrovskému zájmu uvěřit. Byla jsem až šokovaná. Přišlo mi, jak když mám na čele napsané, že jsem získala tři medaile.

Po velkém úspěchu na olympijských hrách vás jistě osloví řada společností s nabídkami spolupráce v reklamě. Existuje v tomto odvětví oblast, která by vás lákala? Nikdy jsem nic takového nedělala a jsem tedy spíše v očekávání. Nepřísluší mi tohle řešit. Rozhodně nevidím v reklamě svoji budoucnost.

Vnímala jste zprostředkovaně v Kanadě, že jste v Česku strhla rychlobruslařskou horečku? Doslechla jsem se o tom i ve Vancouveru a nemohla jsem uvěřit. Pochopitelně mám velkou radost, že je rychlobruslení v Česku hodně populární a proslavila jsem ho zrovna já.

Máte už jasno, jestli na úspěchy ze zimní olympiády zkusíte navázat při letních hrách v Londýně 2012? Teď jsem tak unavená, že na nic takového nemyslím. A vážně nevím, jestli jde o dobrý nápad.

Reklama