Hlavní obsah

Cenu fair play získali veslař Chalupa a hokejista Černý

PRAHA

Legendární veslař Václav Chalupa a hokejový internacionál Josef Černý získali hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2009 za celoživotní postoj. Další hlavní cenu za čin si odnesl reprezentant v orientačním běhu Michal Smola, který při světovém šampionátu v Maďarsku přerušil závod a pomohl těžce zraněnému Švédovi Martinu Johanssonovi.

Článek

Václav Chalupa, legendární veslař, který loni po osmadvaceti letech ukončil úspěšnou sportovní kariéru, převzal v pátek na slavnostním zasedání Českého klubu fair play hlavní cenu za rok 2009 za celoživotní postoj. Dvaačtyřicetiletý bývalý závodník, který získal řadu medailí z mistrovství světa, Evropy i olympijských her, byl oceněn za to, že vždy závodil čestně a byl příkladem pro mladší sportovce.

"Moc si tohoto ocenění vážím. Musím přiznat, že to pro mě bylo překvapení. Tuto cenu jsem měl vždy spojenou s tím, že se dává za mimořádné činy, za záchranu života a tak. Proto si nesmírně vážím toho, jestli jsem k heslu a duchu fair play během své kariéry také přispěl," přiznal Václav Chalupa.

Stejné ocenění jako Chalupa obdržel i hokejový internacionál Josef Černý. Sedmdesátiletý Černý byl kapitánem národního mužstva Československa, zúčastnil se čtyř olympiád, z nichž přivezl dva bronzy a jedno stříbro. I on byl oceněn za příkladné chování po celou dobu své kariéry. „Získat cenu fair play je pro mě stejné jako vyhrát olympijské hry. Možná ještě víc. Jsem rád, že jsem se tohoto ocenění dožil," uvedla legenda českého hokeje.

Oceněn byl i hokejista Dopita

Hlavní cenu za čin si odnesl orientační běžec Michal Smola. Ten na světovém šampionátu v Maďarsku přerušil štafetový závod, když se zranil jeho soupeř Švéd Martin Johansson. Smola spolu s francouzským a norským závodníkem vytáhl Johanssonovi ze stehna zabodnutou silnou větev. Když Johansson začal upadat do bezvědomí, Smola ho spolu s Francouzem odnesl k cestě, kam pro něj dorazila sanitka, pro kterou doběhl Nor.

Čestný diplom za čin získali hokejisté Jiří Dopita a Václav Skuhravý, šachista Štěpán Žilka, jezdec rallye Milan Blahout a fotbalisté Michal Fagula a Dalibor Hanák. Čestný diplom za záchranu života si odnesl například florbalista Tomáš Chrápek, který zachránil v jednom z utkání život hráče soupeře.

Z rukou místopředsedy Evropského hnutí fair play Manfreda Lämmera převzali diplom za svůj čin z roku 2008 horolezci Zdeněk Hrubý a Radek Jaroš. Ti tehdy při výstupu na himálajský vrchol Dhaulágiri zachránili dva polské horolezce a při sestupu pomohli vyčerpaným Španělům.

Reklama