Hlavní obsah

Navara v Praze vyzve nejlepší světovou šachistku Polgárovou

PRAHA

Nejlepší světová šachistka Judit Polgárová sehraje v Praze exhibiční zápas s českou jedničkou Davidem Navarou. Maďarská velmistryně, která už deset let vládne ženskému šachu a často poráží i muže, se s Navarou utká od čtvrtka do soboty v osmi partiích rapid šachu. Hrát se bude v Michnově paláci na Malé Straně a na závěr své návštěvy Maďarka nastoupí k simultánce proti 25 soupeřům.

Článek

Třiatřicetiletá Judit Polgárová je nejmladší z trojice zázračných šachových sester, které jejich rodiče vychovávali v domácí škole, intenzivně zaměřené na šachy a jazyky. Se svou agresivní kombinační hrou nemá mezi ženami na šachovnici konkurenci, ale ve své kariéře už porazila i nejlepší muže, včetně Garriho Kasparova, Anatolije Karpova nebo současného mistra světa Višvánathana Ánanda. Kdysi dokonce pronikla do nejlepší světové desítky. V současné době je na 51. místě žebříčku FIDE, dvacet míst za Navarou.

Partie v rapid šachu, v němž mají soupeři na své tahy jen 25 minut, začnou vždy v 17 hodin. Předcházet jim budou přednášky šachových legend Vlastimila Horta a Lubomíra Kaválka, který také bude utkání komentovat. Ve čtvrtek provede první tah premiér Jan Fischer.

Reklama