Hlavní obsah

Šampionát v aerobiku má potvrdit českou dominanci

EINDHOVEN

Pozici velmoci ve sportovním aerobiku přijeli obhajovat do nizozemského Eindhovenu na začínající mistrovství světa čeští reprezentanti.

Foto: Český svaz aerobiku

Prezidentka Českého svazu aerobiku Jana Havrdová

Článek

„Tvoříme největší účastnický tým, jako jediní posíláme reprezentanty do všech disciplín a kategorií v maximálních počtech. Medailové očekávání je veliké,“ říká nová prezidentka Českého svazu aerobiku Jana Havrdová. V kategorii dospělých je přihlášeno celkem 403 žen a mužů. Denisa Barešová a Jan Pochobradský, české individuální hvězdy ve sportovním aerobiku, dorazili jako úřadující evropští šampióni.

„Loňský mistr světa Jouni Viitanen z Finska už letos nezávodí, takže by měl Honza postoupit na jeho místo,“ doufá Havrdová, ale připomíná, že vinou zdravotních potíží měl Pochobradský omezenou závěrečnou přípravu.“ Barešová bude chtít vylepšit loňské čtvrté místo, její největší konkurentky jsou z Austrálie a Finska. Mezi tříčlennými týmy obhajují titul z posledního MS na Martinique dvojčata Radka a Tereza Cihlářovy se Zuzanou Reissovou. Podle Havrdové vyjde účast české reprezentace na letošním MS na tři milióny korun, ale hrazenou ji má jen absolutní špička.

Denisa Barešováfoto: Český svaz aerobiku

„Ostatní si šampionát platí sami nebo přispěli rodiče, bez jejichž pomoci by tak velká účast nebyla možná. Průměrné náklady činí 10 tisíc korun na osobu,“ uvádí Havrdová s odkazem především na fitness týmy a mládežnické kategorie. Finále jsou na programu v sobotu a první tři nejúspěšnější závodníci všech disciplín ve sportovním aerobiku dospělých získávají za medaile na MS i od mezinárodní federace FISAF.

Za zlato se vyplácí 700 eur (cca 17 000 korun), stříbro má hodnotu 500 eur a za bronz se bere 300 eur. 

Nominace ČR v kategorii dospělých Sportovní aerobik.
Ženy-jednotlivci: Denisa Barešová, Tamara Jiříková, Karolína Svobodová.
Muži-jednotlivci: Robert Černý, Daniel Komarov, Jan Pochobradský.
Páry: Tamara Jiříková a Jan Pochobradský, Veronika Šindelářová a Pavel Sirotek, Klára Benešová a Filip Hrdlička.
Tříčlenné týmy: Radka a Tereza Cihlářovy, Zuzana Reissová – Anna Pačesová, Markéta Linhartová, Sabina Horejcová – Vojtěch Ešner, Gabriela Ziková, Jan Novosad.

Reklama