Hlavní obsah

Boxerská ikona vyrůstala v Česku. Byly to skvělé časy, vzpomíná Kličko

GOING (RAKOUSKO)

Česká kultura se podílela na jeho budoucnosti. Proč si to nepřiznat. Tato země se z malé a nepatrné části může pyšnit vavříny Ukrajince Vladimira Klička. Právě u nás získávala tato ikona boxerského světa obrysy svého charakteru. V dětství bydlel s rodinou v Krčeni a školu navštěvoval v Mimoni. „Byly to skvělé časy, měl jsem kolem sebe celou rodinu,“ zavzpomínal mladší z bratrské dvojice na soustředění v Rakousku.

Foto: Jan Švarc

Vladimir Kličko a krátká chvíle radosti před tréninkem v Rakousku.

Článek

Kdy jste naposledy zavítal do Česka, tedy zpět k dětským vzpomínkám? To bylo před sedmi lety, kdy jsme přijeli s bráchou. Našli jsme dům i parkovací místo, kde jsme stávali, ale dům byl prázdný.

Co si pamatujete z minulosti? Na špatné věci nevzpomínám, mám jen krásné vzpomínky. V Praze jsme chodili do muzeí, nepamatuju si jména, ale dobrá byla ta věž... jak se tam točí apoštolové (ukazuje rukama), něco podobného máme i v Kyjevě. Také si vzpomínám, že jsme sbírali houby a borůvky. Příroda byla pěkná.

Máte v plánu cestu někdy zopakovat? Měl jsem přítelkyni Karolínu Kůrkovou, teď jsme kamarádi, bavili jsme se o tom, že bych přijel, ale nemám moc kontaktů v Čechách. Vlastně teď jeden mám. Můj sparingpartner je z Česka (Ondřej Pála). A také znám české pivo.

Máte ho rád? Mám, to je tradiční nápoj i na Ukrajině, je v něm hodně vitamínů, ale nesmíte ho vypít hodně.

.  Vladimir Kličko pózuje s Ondřejem Pálou po tréninku v Rakousku.foto: Jan Švarc

Nyní se připravujete na obhajobu titulu organizací WBO a IBF. Jedním vaším sparingpartnerem je i Čech, jaký je? Slyšel jsem, že je docela dobrý, tak je tu.

Může být v budoucnosti nejlepší? V podstatě každý může být nejlepší, je mu teprve šestadvacet let. On je velice tvrdý, nebojí se, je agresivní, to je dobře. Toto je pro něj skvělá zkušenost, já mu pomáhám, takže by mi za to měl platit (smích).

Máte tu více boxerů na spárování, kdo je nejlepší? To je těžké, nechci toto říkat. Ale třeba až spolu strávíme nějaký čas a budeme se znát lépe.

Když odejdeme od boxu, co vy a šachy? Hrál jste s Garrym Kasparovem. Prohrál jsem ve dvacátém čtvrtém tahu, byla to skvělá zkušenost.

Myslíte, že mu někdy vrátíte porážku? Děláte si srandu? Porazím ho, až vy mě porazíte v ringu.

Reklama