Hlavní obsah

Sáblíková překvapila na patnáctistovce bronzem

MOSKVA/PRAHA

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala bronz v sobotním závodě na 1500 m na Světovém poháru v Moskvě. „Bylo to pro mne příjemné překvapení, hlavně po nevydařeném úvodu sezóny,“ přiznala Sáblíková v telefonátu pro Sport.cz a Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková (vpravo) s trenérem Petrem Novákem.

Článek

Startovala v šesté rozjížďce a Rusce Jekatěrině Šichovové nedala prakticky šanci. Čas Sáblíkové 1:57,50 min. svítil na výsledkové tabuli nejvýše až do předposlední rozjížďky, kdy ji překonala nizozemská závodnice Ireen Wüstová a v té poslední pak Kanaďanka Christine Nesbitová, která na této trati ve čtyřech závodech SP v probíhající sezóně nepoznala hořkost porážky. O stupně vítězů však česká ledová královna nepřišla.

Taktika vyšla „Martina jela výborně a zajela perfektní čas. Ukázala, že s ní soupeřky opět musí počítat i na této trati,“ říkal spokojený kouč Petr Novák. „Po ranním tréninku jsme se dohodli, že se soustředím na techniku a nebudu myslet na čas. To jsem dodržela a bylo to dobré rozhodnutí,“ dodala Sáblíková, kterou od zlata dělilo sedm desetin sekundy. Méně se dařilo Karolíně Erbanové, která skončila v elitní skupině dvacátá.

„Karolína odjela výbornou pětistovku, v níž skončila čtrnáctá kvalitním časem 39,41sekundy, což je mezi specialistkami opravdu velmi dobré. Bohužel měla málo času se připravit na patnáctistovku, v níž startovala hned v první dvojici. Vzhledem k jejímu mládí to nezvládla tak, jak by bylo potřeba. Samozřejmě byla z výsledku rozčarovaná, stejně jako já, ale závod odbojovala. Určitě se dá do nedělního kilometru do pořádku,“ konstatoval trenér Petr Novák.

V neděli kilometr Závod na tisíc metrů pojede po delší době i Sáblíková. „Zkusím to. Jednou jsem v Evropě zajela čas pod minutu dvacet. Kdybych ho zopakovala, bylo by to dobré, ale pokud to nevyjde, určitě mne horší výsledek nijak nerozhodí. Prostě si zkusím vybojovat účast i na této trati pro březnové mistrovství světa v Inzellu,“ řekla Sáblíková. „Opravdu do toho závodu nejdeme s nějakým cílem v podobě umístění mezi nejlepšími. Když se povede zajet dobrý čas a dostat mezi čtyřiadvacet nejlepších a postoupit do Inzellu, bude to výborné. Martina jede už ráno, takže uvidíme, jak na tom bude po patnáctistovce. Samozřejmě od Karolíny čekám na této trati víc,“ zdůraznil Novák.

Reklama