Hlavní obsah

Spolupráce s Landou je třicet procent mého výkonu, přiznává krasobruslař Verner

PRAHA

Kompletní přeměna přinesla úspěch. Jako když had svlékne kůži. Krasobruslař Tomáš Verner před sezónou vyměnil celý svůj realizační tým, k tomu odjel trénovat do Toronta. Měsíce příprav přinesly úspěch - bronz z mistrovství Evropy v Bernu, které se konalo minulý týden. „Vracím se k základům, aby bruslení vypadalo nenáročně, aby také nechyběla elegance,“ popsal jednu z mnoha změn čtyřiadvacetiletý Čech.

Foto: , ČTK

Tomáš Verner s bronzovou medailí z ME ve Švýcarsku.

Článek

Jak hodnotíte vystoupení na Evropě? 

Slyšel jsem komentáře, že jsem vypadal velmi smutně, když jsem čekal na známky, ale to nebyl smutek. Jen jsem si přehrával jízdu a počítal jsem, kde jsem udělal chyby. Na konci jsem měl důvod k radosti, byl jsem šťastný. Chtěl jsem medaili, chtěl jsem ukázat, že patřím mezi nejlepší Evropany.

Byla následná oslava bronzu odpovídající? Byla velmi dlouhá. Nejprve jsem slavil na dopingové kontrole, která trvala trochu déle. Poté jsem se převlékl v hotelu a šel jsem za ostatními krasobruslaři. Slavili jsme v centru Bernu, tancovali jsme do pěti do rána. Francouzi, Rusové, Češi, Poláci. Prostě všichni dohromady, byla skvělá atmosféra, užil jsem si to maximálně, protože do té doby jsem se musel držet na uzdě.

Krasobruslař Tomáš Verner během krátkého programu na mistrovství Evropy ve švýcarském Bernu.foto: Reuters/Michael Buholzer

Od této sezóny spolupracujete s Danielem Landou, byli jste v kontaktu i během mistrovství Evropy? S Danem se vidíme přes sezónu jenom přes skype, přece jen je mezi námi dálka. Ale máme vyřešený systém mentální přípravy. Dana jsem volal po krátkém programu. Ne že bych byl ve svízelné situaci, ale chtěl jsem ho slyšet. O pár zásadních věcech jsme si popovídali. Třeba jak se vypořádat s volným dnem. Před volnou jízdou jsme spolu opět mluvili. Po závodě jsem mu volal hned, abych mu poděkoval.

Pochválil vás? Pochvala nezazněla, ale měl radost, že jsem jel program, který si užívalo publikum. Tak jsem to vnímal i já v hale, to byl hlavní cíl, odpoutat se od bojů o medaile. Chtěl jsem zajet jízdu, která by bavila diváky a stejně i rozhodčí.

Jak hodně vás ovlivňuje kontakt s Danielem Landou? Nechci říct, že to je padesát na padesát. Tedy mentální a fyzická příprava. My jsme si ujasnili na začátku spolupráce, že když dávám týdennímu tréninku čtyřicet hodin, tak by bylo nerozumné, abych se mentální přípravě věnoval jen hodinu týdně. Řekl bych, že minimálně třicet procent úspěchu, který jsem letos sklidil, jde na mentální přípravu. Toto se mi v minulých letech nedařilo. Letos podávám stabilní závody.

Kolik hodiny věnujete tedy „hlavě“? Dejme tomu čtyřicet minut denně. K tomu už nepotřebuji Dana, mám své pomůcky, které vyrobil a pochází od něj.

Říkáte, že vyrobil pomůcky, co to přesněji znamená? Nechci být specifický, ale jsou to audionahrávky, dechová cvičení a potom cvičení na koncentraci. Ale nechci otevírat kuchyni a prozrazovat, co je součásti tréninku.

Tomáš Verner během volné jízdy na ME v Bernufoto: Reuters/Michael Buholzer

Za pár týdnů byste se měl ukázat také doma, kdy a o co půjde? Je to velkolepá show (Nebeské hrany), která se uskuteční 15. a 16. dubna. Je to výjimečná show, protože bude hodně orientovaná na české publikum. K vidění bude spousta novinek a stará a známá jména. Za zmínku zatím stoji Pljuščenko a Verner. Zbytek se bude uvolňovat do médií postupem času. Těším se, protože se před českým publikem často neukážu.

Ale ještě předtím máte vrchol sezóny, mistrovství světa, které se koná v březnu v japonském Tokiu, co do té doby máte vše v plánu? Ve čtvrtek se přesunu zpět do Kanady, kde začnu trénovat, potom odletím na několik show do Severní Koreje, doufám, že to ve zdraví přežiju a vrátím se na severoamerický kontinent, potom mě už čeká jen příprava na mistrovství světa.

Nemáte dilema odjet do země, kde není svobodný režim? O tomhle jsem ani nechtěl přemýšlet, já jsem sportovec a nemusím se vyjadřovat k politice. Já to beru jako exotický výlet. Byl jsem tam před deseti lety, chtěl bych věřit, že se něco změnilo, ale nemyslím si, že to bude úplně pravda. Doufám, že si odvezu zážitky, o které se budu dělit se svými vnoučaty.

Reklama