Hlavní obsah

Zápasníci Švec a Vála budou největšími českými nadějemi na ME

PRAHA

Marek Švec a David Vála budou největšími českými nadějemi na mistrovství Evropy v zápasu, které se uskuteční od 29. března do 3. dubna v Dortmundu. Na šampionát do Německa odjede jedna z největších českých výprav v historii, a to i proto, že Mezinárodní zápasnická federace si klade podmínku, že na letošní mistrovství světa nesmí odjet více zápasníků z jedné země, než kolik jich bude na ME. Právě proto si někteří reprezentanti cestu platí ze svého a náklady jim budou vráceny v případě, že skončí do osmého místa ve své kategorii.

Foto: Český olympijský výbor

David Vála

Článek

Švec je dlouholetou oporou reprezentace, v této sezoně ho ale trápilo zdraví a zhruba měsíc nemohl trénovat. "Měl jsem klasickou chřipku, ale po třech dnech jsem nemohl srazit horečku. Z rozboru krve pak vyšlo najevo, že jsem měl slabší virový zápal plic," řekl na dnešní tiskové konferenci Švec. Kvůli zdraví odvolal starty na turnajích ve Slovinsku a Maďarsku.

"Bylo to ze začátku krušné, ale radši jsem všechno vynechal, protože jakýkoliv náročnější utkání by v mým věku mohlo být nebezpečný," dodal s úsměvem osmatřicetiletý Švec, který zápasí řeckořímským stylem v kategorii do 120 kg.

Následky nemoci pociťuje

Následky nemoci prý ještě trochu pociťuje. "Byl jsem skoro měsíc mimo tréninkové zatížení, takže se to do normálu vrací pomalu. Ale na mistrovství Evropy by už to mělo být v pořádku, tedy co se týče zdraví. Jak se podaří smazat tréninkové manko, to se uvidí," řekl. Uvažoval prý i o tom, že by ME vynechal, ale právě podmínka mezinárodní federace o počtech účastníků MS ho přinutila. Světový šampionát bude totiž první nominací na olympijské hry v Londýně. "Tam chceme uspět a také chceme, aby tam mohlo jet co nejvíc lidí," řekl Švec. "A olympiáda pro mě je pořád hodně velká motivace," upozornil čtvrtý muž z her v Pekingu.

Trenér řeckořímských zápasníků Ervín Varga měl v nominaci několik otazníků, největší oříšek musel řešit v kategorii do 84 kg. Přetlak dvou adeptů vyřešil až vzájemný duel, v němž Artur Omarov porazil 2:0 na zápasy Vojtěcha Kuklu. Ze zdravotních důvodů nepojede v kategorii do 74 kilogramů Tomáš Sobecký, nahradí ho nadějný Petr Novák, který se naopak po zdravotních patáliích vrací. Za vlastní prostředky jede celá polovina desetičlenného týmu.

Reklama