Hlavní obsah

Lyžař Koukal se chystá na osmitisícovku

BRNO

Běžce na lyžích Martina Koukala nečeká v letošní sezóně pouze Světový pohár. Na přelomu dubna a května se letošní mistr světa z Val di Fiemme navíc chystá se svým kamarádem Radkem Jarošem na šestou nejvyšší horu světa, 8201 metrů vysokou Čo Oju.

Foto: archiv

Čo Oju (8201 m)

Článek

Radek Jaroš už má na kontě vrcholy Mount Everestu, Kančendžengy, Broad Peaku a dvakrát se dostal do výšky osm tisíc metrů při pokusu o zdolání K2. Všechny hory zdolal bez pomoci kyslíku. Nováčkem mezi horolezci není ale ani Koukal. Už jednou doprovázel Jaroše na Kančendžengu jako trekař, jenže musel horu opustit dříve. Se svým kamarádem stanul i na vrcholu Mont Blanku.

Koukal se netají tím, že jeho vzorem je bývalý slavný norský běžec na lyžích Vegard Ulvang, který v letní přípravě proslul horolezeckými výstupy a odvážnými expedicemi. "Výškově už jsem asi Ulvanga překonal, byl jsem zhruba v šesti tisících metrech, když jsem doprovázel expedici v jihoamerickém Huaskaránu," říká lyžař, jenž sehnal peníze na himálajskou expedici právě z lyžařských kruhů.

V sedmi tisících krize, pak už to půjde

"Je mi jasné, že se v sedmi tisících pozvracím. Potom to už snad půjde," předpokládá Koukal, který se zřejmě na himálajské dobrodružství těší víc než na letošní lyžařskou sezónu, kterou otevřel o víkendu druhým místem ve sprinterském závodě SP v Düsseldorfu.

Podle Jaroše se krize u parťáka zřejmě dostaví ještě dříve. "Čo Oju je mezi horolezci považována za lehčí osmitisícovku. Zvolíme zřejmě klasickou cestu v západní stěně," poznamenal Jaroš, jenž chce zamířit v příštím roce na podzim ještě jednou do Himálaje s expedicí zkušených horolezců.

"Na jaře mi zůstalo volno, proto jsme termín využili s Martinem Koukalem. Navíc se mi v Himálaji podařilo všechny vrcholy zdolat právě na jaře. Pochopitelně bude záležet hodně na počasí. Počítám, že bychom po příletu do Káthmándú mohli za týden až deset dnů být v základním táboře ve výšce okolo pěti tisíc metrů," dodal Jaroš.

Reklama