Hlavní obsah

Madrid jde potřetí za sebou do boje o letní olympijské hry

MADRID

Madrid se ve středu oficiálně přihlásil do boje o pořádání letních olympijských her v roce 2020. Takřka současně potvrdili své ambice i zástupci Turecka (Istanbul) a zájem projevuje také Katar (Dauhá), kde však definitivní rozhodnutí o případné kandidatuře ještě nepadlo. Koncem týdne se očekává vyjádření Tokia.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Madrid se připojil k dosud jedinému adeptu, kterým byl Řím. Španělská metropole usiluje o olympiádu potřetí za sebou a doufá, že napodobí jihokorejský Pchjongčchang, který ve snaze získat pořadatelství zimních her uspěl v minulém týdnu až na třetí pokus. Madrid při předchozích kandidaturách prohrál nejprve s Londýnem a poté Riem de Janeiro, poprvé neuspěl už v boji o hry v roce 1972.

"Olympijský duch je mezi obyvateli Madridu stále živý," prohlásil starosta Alberto Ruiz-Gallardón, jenž by také rád prostřednictvím her oživil ekonomiku v regionu. Město má dluhy ve výši 7,2 miliardy eur, předchozí kandidatura ho stála 40 miliónů eur. "Je dokončena významná část infrastruktury, což znamená, že náklady na kandidaturu budou mnohem nižší," slíbil starosta.

Vstup Madridu do boje o hry ještě musí schválit 20. července městská rada a také Španělský olympijský výbor.

Istanbul, který za sebou má také čtyři neúspěšné kandidatury, je podle ministra sportu Suata Kilice na pořádání olympiády připraven. "Když bůh dá, budeme kandidovat. Jsme jedna z mála zemí, která je schopna nést finanční náklady spojené s olympijskými hrami," řekl dnes v rozhovoru pro tureckou televizi CNN. Zástupci národního olympijského výboru ještě s oficiálním vyjádřením čekají po plánované schůzce s premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Přihlášky je třeba podat do 1. září, o pořadateli her rozhodne MOV na zasedání v Buenos Aires 7. září 2013.

Reklama

Související témata: