Hlavní obsah

Je to banda opičáků, řekl o ragbistech Anglie premiér Nového Zélandu

WELLINGTON

Angličtí ragbisté dráždí necelé dva měsíce před začátkem mistrovství světa pořádající Nový Zéland, jehož premiér John Key je v sobotu označil za "bandu opičáků". Anglická reprezentace si totiž minimálně pro jeden zápas v turnaji vybrala černé dresy i trenky, které jsou tradičním poznávacím znamením ragbyové velmoci a hostitelů letošního šampionátu. Jejich národnímu týmu se proto říká All Blacks.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

"Je jenom jeden tým, který nosí hrdě černou a to jsou All Blacks," prohlásil premiér Key.

Novozélandští ragbisté hrají celí v černém od roku 1874 a přiléhavou přezdívku mají už 106 let. Anglie svým rozhodnutím podle mnohých rozpoutala v předstihu psychologickou válku.

Podle renomovaného ragbyového televizního komentátora Keithe Quinna jde o výsměch Novému Zélandu. "Proč si ze všech barev duhy vyberou zrovna tu, kterou má pořádající země?" uvedl.

Prý jde o poklonu

Šéf novozélandského ragby Steve Tew prohlásil, že ho zástupci Anglie ujistili, že jde o poklonu. Fanoušky tím ale neuklidnil a na sociálních sítích na internetu se proti kroku Angličanů začali bouřit.

Kapitán All Blacks Richie McCaw zůstává v klidu. "Problém by byl, kdyby na tom, v jakých dresech hrajeme, záležely naše výkony," konstatoval. Angličané mají jako hlavní barvu bílou, k níž měli dosud alternativu v šedé.

Reklama

Související témata: