Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková tvrdí: Já a cyklistka? Nikdy!

INZELL

Olympijská a světová šampiónka Martina Sáblíková je opět na ledě. Na oválu v Inzellu, kde na jaře triumfovala na mistrovství světa, najíždí první desítky kilometrů v přípravě na novou sezónu. Než se rozběhne v listopadu kolotoč Světového poháru, čeká ji ještě v září boj o olympijský Londýn, na dánských silnicích.

Foto: Vladislav Galgonek , ČTK

Martina Sáblíková v létě, to je i kolo.

Článek

„Do Inzellu jsem si vzala i závodní kolo, ale moc jsem toho ze začátku nenajezdila. Hrozně lilo, takže jsme na kole jezdili jen z penziónu na ovál a zpátky, dohromady nějakých šest kilometrů,“ prozradila v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

„Ale po Inzellu dostane kolo zase prostor, jaký je potřeba, abych na mistrovství světa do Dánska jela dobře připravená. Teď jsem na ledě, takže na kolo nemyslím,“ dodala.

Jako Hughesová?

Na dotaz, zda nezmění sportovní profesi, odpověděla rezolutně: „Já a cyklistka? Nikdy! Jsem rychlobruslařka a kolo je opravdu jen doplněk. Když se mi ale daří, proč bych toho nevyužila,“ vysvětlila letošní dvojnásobná mistryně republiky na silnici. „A co se týká olympijského Londýna, buď se tam probojuji, nebo ne. Určitě mě to nerozhodí, i když start na letní olympiádě by byl určitě skvělým zážitkem,“ pravila. O medailích nechtěla mluvit vůbec, ale přiznala.

„Mluvila jsem o olympiádě s Kanaďankou Clarou Hughesovou, která si přivezla medaile ze Sydney. Když mi to jde, tak to mám prý zkusit. Nemám co ztratit, což je pravda.“

Nohy strašně bolí

Na led se vrátila po čtyřech měsících. Letos nebyl čas ani na in-line brusle. „Najezdili jsme toho málo. Když jsem si znovu obula boty s dlouhými noži, byl to docela nezvyk, ale tak je to vždycky při prvním bruslení. Už se do toho zase dostávám. Ale nohy bolí. A hodně! Ani se neptejte jak. Skoro je necítím,“ přiznala. A jaký je led?

„Tvrdý a studený, ale pokud vás zajímá, jestli jsem už spadla, tak to ne. Dávám si pozor, protože tu je veliký provoz. Na oválu to někdy vypadá skoro jako na veřejném bruslení. Když jezdili nizozemští sprinteři, tak jsem byla ráda, že zrovna nejsem na ledě. Žádnou velkou kolizi jsem neviděla, ale musí se hodně dávat pozor a občas zakřičet, aby vám uhnuli. Někteří ale neuhnou. To je pak trochu mazec,“ říkala s úsměvem Sáblíková.

U moře v Turecku

V takovém provozu se toho prý ani nedá moc natrénovat. „Opakujeme si techniku, oživujeme některé věci, něco také najezdíme na objem, ale na nějaké velké trénování to není. Paradoxně je tohle bruslení jen zpestřením letní přípravy,“ přiznala česká ledová královna. Teď už ji čeká jen tvrdá tréninková práce.

„Dovolenou jsme si užili u moře v Turecku. To nejhezčí z prázdnin je za námi. Trenér nám dává docela zabrat, takže když se večer vrátím na pokoj, padnu a spím. Tahle disciplína mi jde ze všeho nejlépe a mám ji nejraději,“ rozloučila se dobře naložená Martina Sáblíková.

Reklama